Farz olan namazlar iki rekât mıdır? *** Namazların cem’i hakkında
Pazartesi, 24 Ekim 2011 00:00

Farz olan namazlar iki rekât mıdır?

Kur’ân’da farz olan namazların iki rekât olduğu, iki rekâttan sonra kılınan zamm-ı suresiz rekâtları Peygamberimizin, kendiliğinden kıldığı ve sürekli kıldığı için farz haline geldiği söylemi doğru mudur? Eğer doğruysa neden biz iki rekâttan sonra selam vermiyoruz? Din yalnızca Allah’a özgü değil midir? Tek kanun ve kural koyucu Cenab-ı Allah değil midir? Öğle ve ikindi namazında farz namazlar Cebrail aleyhisselam’ın uygulamasına dayanarak mı sessiz bir şekilde kılınmaktadır? Hocam din Allah’a özgü değil midir? Peygamberimizin kanun ve kural koyma yetkisi var mıdır? Peygamberimiz, bu namazlara farz demiş midir? Bizleri bu konuda aydınlatırsanız çok sevinirim. Allah size sağlık, afiyet ve mutluluk versin. Bir okur

Cevap: Kardeşim, din Allah tarafından konulmuştur, asıl şeriat koyan Allah'tır ama Peygamber de O'nun elçisidir. Ona gelen Kur’ân vahyi dışında Kur’ân'a yazılmayan ilhamlar da vardır. Peygamber önce ikişer kılınan öğle, ikindi ve yatsı namazlarını daha sonra dört kıldırdı ve dört rekâtın ardından selam verdiyse demek ki bunu Allah'ın yönlendirmesiyle yaptı. Onu Tanrı elçisi kabul ediyorsan onun uygulamasını da Allah'ın hükmü kabul edeceksin. Ona itiraz, Allah'a itirazdır. Çünkü yüce Allah, "Allah'a itaat ediniz, Elçiye itâat ediniz!", "Elçinin size verdiğiniz alınız, yasakladığını bırakınız!" buyurmuştur. Ve "Elçiye itaat edenin, Allah'a itaat etmiş olacağını" vurgulamıştır. Sizin hala yok namazlar iki iken neden dört kılıyoruz, gibi sözlerle âdeta Allah Elçisine itiraz etmenize mana veremiyorum. Allah'ın Elçisine itaat etmemiz gerektiği için öyle yapıyoruz. Kimse namazı, dinin Kur'ân ve sağlam Sünnet ile yerleşmiş hükümlerini, prensiplerini değiştiremez. Böyle düşüncelerin yararı yoktur.

Okurumun özür cevabı:

Hocam dün mesajınızı aldım ve çok üzüldüm. Sert ve yanlış bir ifadeyle yazmış olduğumu fark ettiğim sorudan ötürü sizden çok özür dilerim. Benim amacım sizin gibi Allah dostu, Peygamber dostu bir insanı kırmak, incitmek asla değildi. Benim amacım okumuş olduğum bilgilerin doğru olup olmadığını araya anlamsız düşüncelerimi de koyarak sizin gibi din konusunda gıpta edilecek bir noktaya gelmiş bir din âliminden bunları öğrenmeye çalışmaktı. Siz benim dünyada fikirlerine ve düşüncelerine çok saygı duyduğum ve değer verdiğim insanlardan birisiniz. Sizi fark etmeden kırdığım ve üzdüğüm için özür dilerim. Yanlış bir düşünceye ve de fikre sebep olduysam Allahtan af dilerim. Sizin tüm yazılarınızı Vatan Gazetesinden beri okuyorum. Kitaplarınızı okuyorum, makale ve televizyon programlarınızı kaçırmamaya çalışıyorum. Sizin gibi engin ve derin bir bilgiye sahip olan, din konusunda bence Türkiye'de ve dünyada ender bulunan bir din âliminin gazeteden milyonlara ulaşmasına engel olmaya çalışanlara acıyorum. Çünkü güneş balçıkla sıvanmaz. Sizi sitenizden her gün takip ediyorum. Sitenizde olan yazıları, hutbeleri, sohbetleri ve yapmış olduğunuz Kur’ân tefsirlerinizi çok severek takip ediyoruz. Yeni âyet tefsirlerinizi ve sohbetlerinizin sitenize eklenmesini bekliyoruz. Televizyon, konferans ve toplantılarınızı sitenizden bir gün önceden ilan ederseniz çok seviniriz. Hocam ben peygamberimizi çok seviyorum. Saygılarımla ellerinizden öperim. Allah’a emanet olun.

 

Namazların cem’i hakkında

Hocam, namazın cem edilmesiyle ilgili bilgi verirseniz çok sevinirim. Saygılarımla... Allah’a emanet olun. Zeynep KAB

Cevap: Namazların cem’i hakkında geniş bilgi için Soru ve Cevaplarla İslâm adlı eserimin birinci cildine bakabilirsiniz. Bu konu hakkında epey yazdım, aynı şeyleri burada yinelemeğe gerek görmüyorum.

 


 

 

   Copyright @ Süleyman AteÅŸ