Hangi kan haramdır? *** Namazda Fatiha’yı okumanın hükmü
Pazar, 23 Ekim 2011 00:00

Hangi kan haramdır?

Hocam kasaplarda satılan etlerde bazen hayvanın kanının bir miktarının ete bulaştığını tam temizlenemediğini görüyorum. Kendim de evde ne kadar uğraşırsam uğraşayım yine de kıyıda köşede dikkatimden kaçan veya sonradan oluşan kan pıhtıları veya birikintileri oluyor. Bunlar eti kızarttıktan sonra koyulaştığı için fark edilmiyor ama sanırım çoğu kişi de aynı sorunla karşı karşıya. Çünkü kanı tamamen yok etmek oldukça zor ya da kasaplar gereğince özen göstermiyorlar. Biz temizlemek için elimizden geleni yaptıktan sonra yine de kıyıda köşede bir türlü giderilemeyen kan artığı kalırsa o eti yemek helal olur mu? Çünkü ben tastamam temizlenmiş bir et hiçbir yerde bulamıyorum. Göker Önen

Cevap: İşte hep böyle kabuk türü şeylerle uğraşıyor insanlar. Dinin ruhuyla, aşk ile feyiz ile ilgilenen azın azı. Bu tür kabuk şeyler size ne dünyada ne de âhirette bir şey kazandırır. Kardeşim Kur'ân akıtılmış kanı haram saymaktadır. Damarda kalan veya ete karışmış kanı değil. Ama ille kanın damlasını haram sayarsak yaşamak güçleşir. Acaba din insanların hayatını güçleştirmek için mi geldi, yoksa hurafeleri yıkıp hayatı kolaylaştırmak için mi? Hasılı ete bulaşmış veya damarda kalmış kan haram değildir. Bu bakımdan damardan alınıp insana verilen kan helaldir, ama hayvandan dışarıya akıtılmamış, steril olmayan kan haramdır. Çünkü bu kan mikroplanmıştır, insan sağlığına zararlıdır.

 

Namazda Fatiha’yı okumanın hükmü

Size sorulan bir soruyu Hanefi mezhebine göre cemaatle kılınan namazda imama uyanlar susar hiçbir şey okumaz şeklinde cevapladınız ve arkasından Peygamber efendimizin “Fatiha’yı okumayanın namazı olmaz” dediğini söylediniz. Diyanet, Peygamber’in bu sözünü bilmiyor da mı bize Fatiha’yı okutmuyor?

Cevap: Hadisin metni şöyledir: "lâ salâte limen lem yakra' bi-Fatihati'l-Kitab: Fâtiha’yı okumayanın namazı olmaz!"

Diyanet de bu hadisi bilir, elbet. Ancak Diyanet Hanefi mezhebinin görüşünü kabul etmiştir. Hanefi mezhebi bilginleri, “Fatihasız namaz olmaz” hadisini, "Fatihasız namazın tam olmayacağı, faziletinin eksik olacağı" şeklinde yorumlamışlardır. Ayrıca Cemaat halinde imamın Fatiha'yı okumasını cemaat için yeterli görmüşlerdir. Ama Şafii ve öteki mezhep imamları mutlaka cemaatin de Fatiha'yı okumaları gerektiği kanaatindedirler. Onun için açıktan okunan namazlarda İmam Fatiha'yı okuyunca biraz susar ki cemaat de içinden Fatiha'yı okusunlar. Ama gizli okunan namazlarında herkes Fatiha'yı okur.

Benim kanaatime göre açıktan okunan namazlarda imamın Fatiha okuması cemaat için de yeterlidir. Ayrıca cemaatin de Fatiha okumasına gerek yoktur. Çünkü cemaat de İmamın okuduğu Fatiha'yı dinler. Fakat gizli okunan namazlarda cemaatin de Fatiha okumaları güzel olur.

 

 

   Copyright @ Süleyman Ateş