KAFA KARIŞTIRAN BİR MESELE (1)
Çarşamba, 05 Ekim 2016 00:00

KAFA KARIŞTIRAN BİR MESELE : KADININ KENDİSİNİ HİBE ETMESİ SORUNU

 

Selamünaleyküm,

Sevgili hocam ben zatı alinizi çok seven takip eden, kitaplarınızı okuyan ve sizin Diyanet İşleri Başkanlığınız döneminde il müftüsü olan bir zatın evladıyım. Elhamdülillah ibadetlerimi, yaşantımı sizden öğrendiğim okuduklarımla ifa etmeye çalışıyorum. Artık kimseyi dinleyemez oldum. Babam üzülebilir, yaşı da çok ilerledi, kulağı da duymuyor diye bu soruyu size soruyorum. Zaten sizi okumadan da bir karar vermiyorum.

Aşağıda twetterda dolaşan bu söz;

"Reis-i Cumhurumuz uygun görürse onun zevcesi olabilirim. Sahabe hazretleri de cihat eden Peygamber efendimize zevcelerini ikram etmişlerdir"

Kadın kendini istediğine ikram etsin beni ilgilendirmez; canı cehenneme, de Efendimiz (sav.)'e iftira atıyor değil mi? hocam. Vallahi buna doğru dersen koşup kiliseye papaza sığınacağım. Hocam namaz kılarken dağıldım; kalbim sıkıştı; uyuyamadım. Neler duyuyoruz, sen doğru konuşan bir insansın; Allah rızası için doğruyu söyle bana, ellerinden öperim. Cenabı Allah'a emanet olunuz. Saygılarımla...

Cevap: Haşa Peygamber kimin karısına göz dikmiş de o adam da karısını Peygamber’e ikram etmiş? Böyle şey olur mu? Böyle yapan bir liderin peşinden gidilir mi?

Bu tür sözler Peygamber’e ve ashaba iftiradır. Namus kavramı Arap toplumunda çok önemlidir. Ve Kur’ân’da namusun korunması için önemli kurallar konmuş, zinaya en ağır ceza getirilmiştir. Mü’minun Suresinin baş tarafında felaha eren mü’minlerin vasıfları sayılırken Zevcelerinden başka kadınlara karşı namuslarını koruyanlar üzerinde vurgu ile durul­muştur.

Bu savı ispat için Peygamber’in vaktiyle evlatlığı olan Zeyd bn Hârise’nin karısıyla evlenmesini; bir de kendisini mehirsiz olarak Hz. Peygamber’e hibe eden, yani mehir almadan Peygamber’le evlenmek isteyen kadın konusunu gösterirler. Güya Peygamber, bir görüşte Zeyneb’e âşık olmuş; bunu fark eden Zeyd de karısını boşayıp Peygamber’e ikram etmiştir. Peygamber’in halasının kızı olan ve küçüklüğünden beri görüp bildiği bir kızın sevgisi içine düşmüyor da o kız kocaya vardıktan sonra bir an gözüne ilişmekle mi Peygamber ona âşık oluyor? O yüce kalb bundan münezzehtir. Konuyu açalım:

Hz. Peygamber, evlat gibi yetiştirdiği köle Zeyd’i, akrabasının kızı Zeyneb ile evlendirdi. Ancak Zeyneb, aslında bir köle olan Zeyd ile evlenmekten asla memnun olmadı ve onu hep aşağıladı. Zeyd de ikide bir başına kakan Zeyneb’i boşadı. Peygamber de, kendi hatırı için kızlarını bir köle azatlısına veren ailenin onurunu korumak için Zeyneb ile evlendi. O toplumda birinin boşadığı karısıyla evlenmek, aileler arasında bir kırgınlığa veya küskünlüğe yol açmazdı.

(devamı yarın..)