HAC ZAMANI HAKKINDA
Pazartesi, 19 Eylül 2016 00:00

HAC ZAMANI HAKKINDA

Saygıdeğer büyüğüm;

Size ait olduğunu sandığım sitede mevcut aşağıdaki linkte

KUR’ÂN’A GÖRE HAC ZAMANI

Selam güzel hocam, Kur’ân’a göre hac ne kadar süreyi kapsar? Sorusuna aşağıdaki cevabı vermişsiniz.

Cevap: Kur'ân'a göre Hac dört günlük bir zamanı kapsar. Arefe günü Arafat'ta durmak, bayram günü haccetmek ve iki veya üç gün Mina'da kalıp şeytanları taşlamak. Asıl hac, Arafat'ta durmaktır ki o da sadece bir gündür. Bunun dışında hac üç aya yayılır, seneye yayılır gibi lafların ciddiyeti yoktur.

http://www.suleyman-ates.com/index.php?option=com_content&view=article&id=601:2013-03-10-15-17-21&catid=48:mart-2013&Itemid=131

Bu duruma göre bugün uygulanmakta olan yılda bir kerelik hac uygulamasının doğru olduğu, ancak gerçek hac süresinin 4 gün olduğu anlaşılmaktadır.

Ancak;http://www.kuranmeali.com/ayetkarsilastirma.asp?sure=9&ayet=36

Linkinde Tevbe suresinin 36 ncı ayetinin tercümesi sizden alıntı olarak "Gökleri ve yeri yarattığı gündeki yazısına göre Allah'ın katında ayların sayısı on ikidir. Bunlardan dördü haram(ay)lardır. İşte doğru din budur. O aylar içinde (konulmuş yasağı çiğneyerek) kendinize zulmetmeyin ve (Allah'a) ortak koşanlar nasıl sizinle topyekûn savaşıyorlarsa, siz de onlarla topyekûn savaşın ve bilin ki Allah korunanlarla beraberdir. " şeklindedir.

Bu açıklamaya bakıldığında, haram aylar ifadesi eğer hac aylarını ifade ediyorsa, yılda dört ayın, hacca müsait olduğu anlaşılmaktadır. Aksi takdirde haram aylar ifadesinin anlamını açmak gerekecektir. Çünkü tefsirdeki ifade ile ilk verdiğim linkte geçen soruya verilen cevap çelişki arz edecektir zannımca.

Zihnimde oluşan bu çelişkiye açıklık getirmenizi saygıyla arz ederim. Selamlar.

Cevap: Bu savların ciddi bir tarafı yok. Boş yere kendinizi oyalamayın. Haram ayı başka, hac ayı ve hac günleri başkadır. Siz isterseniz şubat ortasında hacca gidin, Arafat'a çıkın, kendi kendinize hac yapın. Hani kendi kendine düğün dernek kuranlar var ya. Siz de öyle yaparsınız. Ama hiçbir kimse size uymaz. Yapayalnız kalırsınız. Kur'ân, Mü'minlerin yolundan ayrılanları cehennemle uyarmaktadır. Vallahi bu tür savların pratikte bir önemi yoktur.