AYAKLARA MESH KONUSU
Cumartesi, 17 Eylül 2016 00:00

AYAKLARA MESH KONUSU

Selamünaleyküm, Süleyman Ateş Hocam

5/MÂİDE-6: Ey inananlar, namaza dur(mak iste)diğiniz zaman yıkayın: yüzlerinizi ve dirseklere kadar ellerizi; meshedin: başlarınızı ve topuklara kadar ayaklarınızı. Süleyman Ateş meali.

Hocam,Yukarıdaki meali Kuran meali.org sitesinden aldım. Mealin devamı da var ama benim sorum ilk cümle ile ilgili. Şöyle ki;

Yıkayın: yüzlerinizi ve dirseklere kadar ellerinizi;

meshedin: başlarınızı ve topuklara kadar ayaklarınızı.

Mealden anlamamız gereken ayak ve başımızı mesh edebiliriz midir? Bu konu yani ayakların mesh edilmesinin önemli olduğunu düşünüyorum. Geçen yıl abdest olmayan bir umumi tuvalette ayaklarımı yıkamak için lavobaya uzattığımda hiç de hoş olmayan bakışlar, homurdanmalar hissettim. Hatta bir adamcağız nasıl yani? Benim elimi yıkadığım yerde sen ayağını mı yıkayacaksın? Dedi. Açıkçası ben de cevap veremedim adama. Değerli yorumlarınız için şimdiden teşekkür ederim.

Selam ve dua ile...

Cevap: Kur'ân, abdesti açık ve ayrıntılı olarak açıklamıştır. Abdestte iki organ yıkama organıdır. Yüz ve dirseklere kadar iki kol. İki organ da mesih organıdır. Baş ve âşıklara kadar ayaklar. Kur'ân başın ve ayakların meshedilmesini emretmiştir. Şayet mesih organı üzerinde bir giysi varsa giysiyi çıkarmaya gerek yoktur. O giysi üzerine mesehedilebilir. Yani başta sarılı bir sarık veya eşarf varsa veya ayakta ayakkabı varsa eşarf ve ayakkabı üzerine de meshedilebilir. Hz. Peygamber'in mestler üzerine meshettiği şeklinde rivayetler vardır ki bu, Peygamberimizin ayakkabı üzerine de meshettiğini gösterir. Zaten böyle rivayetler de vardır. Yoksa elli derece sıcağın hüküm sürdüğü Mekke Medine'de bizim anladığımız manada kimse mest giymez, böyle bir âdet yoktur. Ben uzun süre kaldığım Riyad’da böyle bir şey görmedim.

Ama yıkama organı üzerinde giysi varsa giysi üzeri meshedilmez, bir mazeret yoksa giysi çıkarılır veya çemirlenir, o organ yıkanır.

Özetle kardeşim sizin ayaklarınızı lavaboya uzatıp yıkamanıza gerek yok, başınızı meshettiğiniz gibi ayaklarınızı da meshedersiniz. Ayaklarda çorap varsa çorap üzerine de meshedersiniz. İşin gerçeği budur. Peygamber ailesi meshederlerdi. Konuyu daha derin incelemek isterseniz Kur'ân Ansiklopedisi adlı eserimden mesh ve abdest maddelerini okuyabilirsiniz.