BÖLÜCÜ RİVAYETLERİN ASLI YOKTUR
Cumartesi, 25 Şubat 2017 00:00

BÖLÜCÜ RİVAYETLERİN ASLI YOKTUR*

Sayın hocam kaleminize ve yüreğinize sağlık.

1) Hocam İbni Mesud’dan Dârekutnî’nin Süneninde geçen bir hadis-i şerifte şöyle buyurulmaktadır: “Hiç şüphe yok Allah Teâlâ benim için sahabîler seçti (ihsan etti.) Böylece onları ashabım, damatlarım, kayınpederim ve ensarım (yardımcılarım) kıldı. Yakında onları noksanlayan, onlara sebbeden (tahkir ve tenzil eden) bir topluluk da gelecek. Eğer siz onlara (onların devrine) ulaşırsanız, onlara kız alıp vermeyin, onlarla birlikte yiyip içmeyin, onlarla namaz kılmayın, (öldüklerinde) üzerlerine de namaz kılmayın."

Bu hadiste sözü geçen topluluk Şiiler midir? Şii inancına sahip olanlarla münasebet kurmak günah mıdır?

2) Şia kitaplarında Hz. Ömer'in dini bakımdan yetersiz olduğu çeşitli kaynaklara dayandırılarak anlatılmakta; bu ne kadar doğrudur? ...

Cevap: Bu rivayetin uydurma olduğunda şüphe yoktur. 4 halifeyi ve Ali yanlısı olmayanları küçümseyen, hattâ kâfir sayan rivayetler, nasıl uydurma ise bunların karşıtı rivayetler de uydurmadır. Gaybı Allah'tan başka kimse bilmez. Gelecekte Peygamber'in ashabına sövecek kimselerin çıkacağını belirten bir vahiy yok. Gaybı bilmediği vurgulanan Peygamber'in (A'raf: 187, En'âm: 50; Lokman: 34, Kehf: 23-24; Tâhâ: 15; Nâzi'ât: 42-44. âyetlere bakınız.) böyle bir söz söylemesi Kur'ân'ın açık vurgusuna aykırıdır. Sünnî kitaplarında bulunan bu tür sözler Peygamberimize iftira olduğu gibi Şîî kitaplarında Hz. Ömer, Ebubekir ve Osman hakkındaki küçültücü rivayetler de iftiradır.

 

*yazı arşivden alınmıştır