MEALLERDEKİ ÇARPITMANIN BOYUTU
Pazar, 04 Eylül 2016 00:00

MEALLERDEKİ ÇARPITMANIN BOYUTU*

Meallerdeki çarpıtmaları örnekleriyle gösteren bir okuruma:

Cevap: Şunu iyi bilin ki Diyanet Mealinin benimle ilgisi yoktur. O mealde çok hatâ vardır. İtibar etmişsiniz ama yanılmışsınız. Kur'ân'da namaz kılınması emredilen vakit sayısı üçtür. Namaz vakitlerini belir­leyen âyetler İsrâ 78-79, Hûd 114. Âyettir. Diğer âyetlerde Allah'ın tesbih edilmesi emredilir ama namaz (salât) geçmez. Mahsus yorumcular salât kelimesini katmışlardır ki kendi inandıkları gibi namaz vakti sayısını Kur'ân ile beşe çıkarsınlar. Bunlar Kur'ân'ı tahriftir. Doğrusu benim yazdığım mealdir. Nitekim Diyanet de zaman zaman mealinde nispeten düzeltmeler yapmış, katma kelimeleri ayıklamıştır ama yine de o meal hatâlarla doludur.

Özetle tesbih, Allah'ı zikirdir. Allah'ın çok tesbih edilmesi, zikredilmesi emredilir. Her zaman zikir ve tesbih yapılmalıdır. Ama salât (namaz) birtakım hareketleri olan özel Zikir'dir. Onun için üç vakit belirlenmiştir: Güneş doğmadan önce, güneşin batmasından alacakaranlığa kadar olan zaman ve gecenin ortası (seher vakti).

Gece yarısından sonra kılınması emredilen namaz ise sadece Peygamber’e özgü değil, inanan herkese yönelik emirdir. Diğer âyetlerde de “namaz kıl” şeklindeki emir, görünürde Peygamber’edir ama ona olan emir, dolayısıyla ümmetine de emirdir. Öyle olmasa Kur’ân’ın hemen bütün emirleri sadece Peygamber’e yönelik olur, ümmet bununla yükümlü olmaz. Böyle bir şeyi mantık kabul eder mi?

İsrâ 79. âyetteki “nâfileten lek” ifadesi, yanlış terceme edil-miştir. Bu âyetteki nâfile kelimesi, farz olmayan, yükümlülüğü olmayan demek değil, ayrıca, üstelik mânasına gelir. Bu konuda ayrıntı için “Kur’ân-ı Kerîm Tefsîri” adlı eserimizden, İsrâ 79. âyetin tefsîrini okuyabilirsiniz.

İşte Kur'ân'da namaz için belirlenmiş olan vakitler bunlardır. Öteki âyetlerde Allah'ın tesbih edilmesi emredilir ama "Namaz kılın" emri yoktur. Öğle ile ikindi namazı, Peygamberimizin kendi içtihadıyla kıldırdığı namazlardır. Kur'ân'da geçmez. Kur'ân'da öğle vakti Allah'ın tesbih edilmesi emredilir. Tesbih başka, namaz başkadır.

 

*yazı arşivden alınmıştır