SAZ ÇALMAK HARAM MI, GÜNAH MI?
Cumartesi, 27 Ağustos 2016 00:00

SAZ ÇALMAK HARAM MI, GÜNAH MI?*

Hocam, benim sorum müzikle ilgili. Müziğin dinimizdeki yeri nedir? Benim en büyük hobim saz çalmak. Acaba saz çalmak ve müzik yapmak dinimizce sakıncalı mı? Ortaokula giderken din kültürü dersi hocam bana saz çalmanın çok günah olduğunu ve kıyamet gününde zebaniler tarafından benim etlerimin çekilerek kopartılacağını söyledi. Okuduğum kadarıyla dinimiz böyle bir ceza emretmiyor ama öte yandan da her saz çalışımda bu sözler aklıma geliyor ve çok huzursuz oluyorum. Eğer müzik günahsa, Mevlana'nın, Itrî'nin, Dede Efendi'nin, Hacı Arif Bey'in müziklerinin durumu nedir? Onlar da günahkârlar mıydı? Say­gıyla...

Cevap: O din dersi hocası son derece cahilin biriymiş. Bir kere Peygamberimiz kendisi o zamanın çalgısı olan davul ve tef dinlemiş, düğünlerde tef çalınmasını emretmiştir. Şarkı söyleyen kızları dinlemiş, onların eğlenmesinden hoşlanmıştır. Savaşlara giderken beraberinde develeri şevke getirecek türkücüler götürürdü. Bu adam ne biçim adammış ki saz çalanın zebaniler tarafından etlerinin kopartılacağını söylüyor? Sanıyorum zebaniler, saz çalanın etlerini değil de bu yalanı söyleyip Peygambere iftira edenin dilini koparırlar.

Müzik dinlemeyi haram saymak cehaletin kendisidir. İmam-ı Gazâlî İhyâsı’nın Semâ’ babında, Abdulkahir Söhreverdî de Avârifu’l-Maârif’inde müzik dinlemenin helâl olduğunu kanıtlarıyla anlatmışlardır. Gazâ­lî, müzikten hoşlanmayanı, hayvanlardan kaba bir yaratık olarak görmektedir. Müzik, âşıkın aşkını, fasıkın fıskını artırır. Elbette günaha yönlendiren müzik türlerini dinlemek doğru değildir. Gönülde günah düşünceleri uyandıran melodiler haramdır. Çünkü harama sebebolan şey de haram olur. Ama bizim Tasavvuf musikimiz, Klasik Sanat musikimiz insanı lâhûtî bir âleme götürür. Bir zaman yine aynı konu ile ilgili bir soruya verdiğim yanıtta geçen manzumeyi yineleyeyim:

Bir Âzerî şair, musikiyi reddedenlere şöyle diyor:

Bu bezmi eyşte rûhun gıdâsı mûsikîdir

Seven könüllerin öz dilrübâsı mûsikîdir

Ne sâde, ince yaratmış, tırarı? üstâdı,

Mürekkep incelîgin iptidâsı mûsikîdir

Suâli Leyli’ye Mecnun verip bû nev cevabı

Sevip sêvilmegin evvel binâsı mûsikîdir

Ğamâlûd olmağın sen bu gader, ey âşık(ı sâdık?)

Mehebbet âlemînin her sefâsı mûsikîdir

Cehenneme gedecek, yokh megamı cennette

O kes ki bilmese, Mahşer sedâsı mûsikîdir

De mah-i telet îlen hemzebân olan Şâhid?

Rümuz-i şer‘imîzin âşinâsı mûsikîdir

 

*yazı arşivden alınmıştır