"Ashab hakkında beni şok eden olaylar"
Salı, 18 Ekim 2011 00:00

"Ashab hakkında beni şok eden olaylar"

Sayın Hocam, ben Almanya’da yaşıyorum. Ailemden aldığım din dersinden hariç fazla bilgim yoktur. Son zamanlar İnternette çok tarih özellikle Peygamberimizin hayatını ve akrabalarının hayatlarını okuyorum. Beni çok yerden yazılan Peygamberimiz direk ölümünden sonra olan olaylar şok etti. Neler olmuş neler, doğruysa tabi... Bazılarını size sormak istiyorum:

1. Hz Ömer öldürülüyor, yerine Hz Ali Halife olarak geçiyor. Peygamberimizin Eşi Ayşe, Hz. Ali’nin, Osman’ın Katilini aramadığından dolayı ona kızması ve savaşa katılması. (Cemel Vakası diyorlar)

2. Hz. Fatma’nın, Peygamberimizin ölümünden sonra Peygamberimizin mirasını Hz. Ömer’den istiyor. Hz. Ebu Bekir mirasını vermeyince ilk kavgaları başlıyor. Olabilir mi?

3. Peygamberimizin Kızı Fatma ve eşi Ali Hz. Ebu Bekir’in ve Hz. Ömer’in Halifeliğini kabul etmediğinden tartışma çıkıyor. Hz. Ömer ve Hz. Ebu Bekir, Hz. Fatıma’nın evini sarıyor. Kavga süresinde Hz. Fatıma, dogmaya yakın çocuğunu kaybediyor. Fatma ölene kadar Hz. Ömer ve Hz. Ebubekir’le konuşmamış. Ölümünün vasiyeti ise cenazesini belli olmayan bir yere götürmeleri. Cevaplarınız için şimdiden teşekkür ederim. .. Saygılarımla Fadime Koçak-Türkuçar

Cevap: Fadime Hanım, Aişe ile Ali arasındaki anlaşmazlığın nedenini babanıza yazdığım mektupta açıkladım. Burada sorularınıza değineceğim:

1) Bir kere Hz. Ömer öldürülünce yerine Ali seçilmiyor, Osman seçiliyor. Osman'ın iktidar dönemi de 13 yıl sürüyor. Hz. Ali, Osman'ın isyancılar tarafından öldürülmesi üzerine halife seçiliyor.

2) Cemel Olayının nedenlerini özetle babana yazdığım mektupta belirttim. Tabii sitemde de okuyabilirsiniz.

3) Hz. Fatıma, babasından kendisine kalan Fedek hurmalığını Hz. Ömer'den değil, Hz. Ebubekir'den istiyor. Çünkü Halife, Ömer değil, Ebubekir’dir. Ömer'den niçin istesin? Tam tersine, Hz. Ömer, Ebubekir'den sonra halife seçilince Fedek hurmalığını Fatıma'nın kocası Ali'ye vermek istiyor ama bu kez de Ali'nin amcası Abbas da hak talebediyor. İkisi arasındaki anlaşmazlık yüzünden sonuca varılamıyor. Bu miras yüzünden Fatıma güceniyor ama kavga söz konusu değil. Kiminle kavga edecek? Karşısındaki Halife (hükümdar).

4) Hz. Fatıma, Peygamberimizden sonra ancak altı ay yaşıyor, sonra hayata veda edip sevgili babasının yanına gidiyor. İşte Fatıma henüz hayatta iken ne kendisi, ne de kocası Ali Ebubekir'e bey'at etmiyorlar. Ancak Fatıma'nın vefatından sonra Ali Ebubekir'e bey'at ediyor.

5) Ömer'le Ali arasında bir sürtüşme söz konusu olmamıştır. Ömer Ali'yi kendisine danışman yapmıştı. Önemli sorunları ona danışırdı. Hatta kendisinden sonra Halifeliğe aday gösterdiği 6 kişiden biri de belki de en başındaki de Hz. Ali idi. Ayrıca bir rivayete göre Ömer, Hz. Ali’nin kızı ile evlenmiş ve ondan iki çocuk sahibi olmuştur.

6) Hz. Ebubekir de Hz. Ömer de Peygamber ailesine saygısızlık edecek yapıda insanlar değillerdi. Fatıma'nın evini kuşatıp onu sıkıştırarak çocuğunun düşmesine neden olduğu hikâyesi Şîî uydurmasıdır. Gerçekle ilgisi yoktur. Her rivayet doğru değildir. Hele bu siyasi olaylar hakkındaki rivayetler arasında tarafların yandaşları, tuttukları tarafı haklı gösterecek çok şey uydurup Peygamber'in ağzına koymuşlardır.

 

 

   Copyright @ Süleyman AteÅŸ