FAİZ KARIŞAN PARA İLE DÜĞÜN YAPMA VE MİRAS SORUNU *** DAİMÎ ZİKRE ULAŞMA ARZUSU
Pazartesi, 01 Ağustos 2016 00:00

FAİZ KARIŞAN PARA İLE DÜĞÜN YAPMA VE MİRAS SORUNU

Hocam selamünaleyküm.. Babam, faizlerin yüksek olduğu zamanlarda ciddi miktarda varlık sahibi olmuş. Örneğin 400 bin TL si varsa bunun 300 350 bin TL si faiz. Yeni işe atandım inşallah Mayıs Haziran gibi işime başlayacağım. Allah’ın da izniyle bir yuva kurma niyetindeyim, çok uzatmayayım... Babamın bu faiz karışmış parası ile düğün yapması, ev eşya gibi şeyler alması bana haram mıdır? Haram para ile ev kurmaktan korkuyorum ama haramsa da zaten bunları nasıl yapacağım onu da bilmiyorum. Kısacası babamın, içine faiz karışan parası ile bana ev eşya düğün vs. alması ve (Allah geçinden versin) miras söz konusu olursa o miras bana haram mıdır?

Not: Hocam helaldir/değildir şeklinde iki cevaba da çok rastladım, çok çok fazla araştırdım lütfen bu konuda aydınlatın beni :( Kafayı yiyeceğim araştırmaktan, tam bir cevap bulamamaktan... Selam ve dua ile ...

Cevap: Baban o parayı nasıl kazanmış olursa olsun, para veya mal babanındır. Baban kendi malıyla sana ev alır, düğün yapar. Hediye eder. Sen ondan sorumlu değilsin. Bana göre babanın kendi parasıyla veya malıyla sana ev alması sana helâldir. Sorumlu olan sen değilsin, babandır. Zaten sen o parayı veya evi alacaksın. Boş yere kafayı yiyip kendini tüketme. Herhalde babanın parasını başkasına bırakacak değilsin. Bırakmazsın da zaten. Sen kendi çalışmana, hareketlerine bak. Haram iş yapma. Kur'ân-ı Kerim:

"Ey insanlar, Rabbinizden korkun ve babanın, çocuğunun ce­zâsını çek­meyeceği, çocuğun da babasının cezâsını çekmeyeceği günden çekinin. Allah'ın va'di gerçektir. Dünyâ hayâtı sizi aldatmasın. O aldatıcı (şeytân), sizi Allah hakkında (O'nun) yumuşak dav­ranmasına, mühlet vermesine güvendirerek) aldatmasın." (Lokman: 33)

 


 

DAİMÎ ZİKRE ULAŞMA ARZUSU

Selâm hocam, daimi zikre ulaşmayı çok arzu ediyom ama çabuk yoruluyom; napmalıyım ulaşmak için? Durmadan ya Allah mı diycem? Başka hangi tür zikir cekiçem esmaul husna da olur mu? Cevaplarsanız sevinirim, teşekkürler...

Cevap: Daimi zikre uluşmakla meşgul olacağına Kur'ân oku, gereklerini yap. Allah'ın senden istediği bu. Daimi zikir, Allah'ı unutmamak, O'nun gösterdiği yolda yürümekle olur. Daimi zikre ulaşan kendi bencilliğini, egosunu unutur. Nefsi için değil, Hak rızası için hareket eder. Ahlakını düzeltir. Daimi zikre ulaşma arzusu da yine bir nefis arzusudur. Bütün arzuları istekleri bırakmadan daimi zikre ulaşılmaz. İbadetini bir şeylere ulaşmak için değil, nefsini unutmak için yap.