KÖLELİK *** KUL HAKKI AFFOLUR MU?
Cuma, 29 Temmuz 2016 00:00

KÖLELİK*

Sevgili hocam Kurâna re leliği anlatır sınız? Eğer kaldırılmış ise Veda Hutbesinde geçen efendisinden başkasına intisaba kalkan leyi izah edebilir misiniz? Veda Hutbesi geekten efendimizin söylediği zler midir?

Cevap: lelik sistemi dünyadan kalk. İslâm insanları kö le yapmak için değil, özgürleştirmek için geldi. Bu modası geçmiş sorulardan ne umuluyor, bilmem ki. Peygamberimiz, kendisinin özr bir insanı köle yapan kimsenin hasmı olacağını buyurmuştur. lelilik kaldırıldıktan sonra ark bir daha geri gelmez, gelemez. Getirmeğe çalışan veya bunu düşünen kimse bütün dinlerden uzaktır. İnsanlar sadece Allah'ın kuludur, insanların kulu olamaz.



KUL HAKKI AFFOLUR MU?*

Sayın Hocam; yazılarınızı dikkatle izliyorum, çok da istifa de ediyorum. Belki bu zamana kadar başkaları tarafından da sorulmuş ve cevaplandırılmış olabilir. Ama benim için çok önemli bir konuda yardım istiyorum.

Kul hakkı borcundan kurtulmak için, kulların bu nyada helâlleşmeleri Allah’ın biz kullarına emridir. Ancak nedeni ne olursa olsun üzerinde bulunan kul haklarını eda edebilmem için helâlleşmek istediğim kimselerle bulmam mümkün değildir. Bu borçtan nasıl kurtulabilirim? Bu durum beni oldukça huzursuz etmektedir. Bu konuda görüşlerinize ihtiyacım vardır. Saygılarımla

Cevap: Af ve mağfiret Allah'a aittir. Helâlleşmenin mümn olmadığı kişilerin, üzerinizde bulunan haklarının bağışlanması Allah'a bağlıdır. nülden Allah'a yalvarırsanız, Allah dilerse sizi bağışlar. Üzerinizde hakkı bulunan kimseleri de öllendirip manen size haklarını helâl ettirir. Allah'ın bağışlamayacağı bir nah yoktur. Yeter ki kul, gönülden Allah'a yönelsin, tülüklerden iyiliklere yönelsin.

 


*yazı arşivden alınmıştır