Toplu dua Peygamberin uygulaması mı, bid’at mi? *** Şevval orucu hk.
Cuma, 14 Ekim 2011 00:00

Toplu dua Peygamberin uygulaması mı, bid’at mi?

Sayın Hocam, başta camilerimiz olmak üzere her mekânda hocaların ettiği duaya cemaatin el açıp "âmin" demesi, yerleşik bir uygulamadır. Peygamberimiz (s.a.v.) zamanında bu tip uygulamalar var mıydı? Toplu dualar dinimize uygun mudur? Yağmur duası, hatim duası, yemek duası, vs. toplu mu yoksa münferiden mi yapılmalıdır? Saygılarımla. Oktay Gürlek

Cevap: Bu uygulamaların hepsi bid'attir, sonradan dine sokulup gelenekleştirilmiştir. Hepsinde riya vardır. Yemek duası diye bir şey yok. Peygamberimiz yemeğe besmele çekip başlar, yemeği bırakırken de "Elhamdülillah" derdi. İşte yemek duası, yemeğin sonunda "Elhamdülillah" demektir.

Hatim duası diye bir şey de yoktur. Çünkü Peygamber zamanında zaten henüz Kur'ân tamamlanmamıştı. Ancak vefatına seksen gün kala son vahiy gelmişti. Sonu da malum, Peygamber'in hastalığı.

Ancak istiska (yağmur isteme duası) müstesnadır. Peygamberimiz minberde iken yağmur yağması için dua etmiş, henüz kendisi minberden inmeden bardaktan boşalırcasına yağmur yağmıştır.

Öteki duaların hepsi bireysel olarak yapılmış dualardır. Namazda da hiç öyle toplu dua yapılmazdı. Tesbihleri de herkes ayrı ayrı parmak ile sayarak çekerdi. Her zaman tesbih çekmek de sabit bir şey değildi. Asıl dua namaza başlarken, tekbir aralarında, rükû'da, secdede ve secde aralarında yapılırdı. Peygamberimizin uygulaması böyle idi.

 

Åževval orucu hk.

Saygıdeğer Süleyman Hocam, yazılarınızı ve eserlerinizi dikkatle takip ediyor, sayenizde eksik ve yanlış bilgilerimi düzeltebiliyorum. Bu sebeple size teşekkürlerimi sunuyor Allah razı olsun diyorum.

Benim size danışmak istediğim konu, Şevval Ayında tutulan 6 gün orucu: Ben, seneler vardır bu orucu Allah kabul ederse tutmaktayım. Yalnız bundan bir kaç gün evvelki yazınızda ''Şevval orucu hakkındaki rivayet sağlam değildir. İmam-ı Malik hiçbir bilgi sahibinin bu orucu tuttuğunu veya tavsiye ettiğini bilmiyorum, bu cahillerin dine sokmasıdır diyor.'' diye bir bilgilendirme yapmışsınız. Yanlış bir şey yapmamak adına bu orucu tutmak konusunu size danışmak istedim. Yani bid'at bir ibadet yapmaktan korktum. Saygılar sunar, hayırlı çalışmalar dilerim. Salih Caka

Cevap: Oruç tutmak en makbul ibadettir. Her zaman ve her ayda tutulabilir. Ancak bunu Peygamber'in sünneti adıyla tutmak yanlıştır. Çünkü bu yolda Müslim’de bir hadis varsa da İmam-ı Malik bu hadis rivayetini kabul etmemektedir. O, bu orucu bid'at görmüştür. Ben de İmam-ı Malik'in görüşünü yazmıştım. Ama Müslim'deki Hadise dayanarak bu orucu mendup (güzel) görenler de vardır. Madem siz böyle bir orucu tutmaya alışmışsınız. Tutun, sünnet olmasa bile nafile oruçtur, elbette sevabı vardır.

 

 

   Copyright @ Süleyman AteÅŸ