ORUÇ FİDYESİ
Çarşamba, 29 Haziran 2016 00:00

ORUÇ FİDYESİ

Sayın Hocam,

Rahatsızlığım nedeni ile tutamadığım oruçların fitresini, çöpleri karıştırarak geçimini sağlayan kişilere para, ya da ramazan paketi ile hesaplayarak vermemizin sakıncası var mı? Vereceğimiz kişileri kararlaştırırken nelere dikkat etmeliyiz? Ramazan ayı içinde parça, parça versek olur mu?

Değerli zamanınızı ayırıp cevaplandırırsanız size çok teşekkür ederim. Allah sizin gibi aydın hocaları başımızdan eksik etmesin. Hayırlı Ramazanlar ve hürmetle ederim...

Cevap: Kur'ân'ı içine sindiren herkes aydındır. Çünkü Kur'ân nurdur. Değerlendirmeniz için teşekkür ederim. Sorunuza gelince:

Oruç tutmakta zorlanan kimse, tutamadığı oruçların yerine fidye verir. Fidye bir fitre karşılığı olan paradır. Eğer fakir yiyeceğe muhtaç ise ona para yerine yiyecek verilebilir. Bu parayı kime vereceksiniz? Din açısından zengin olmayan kimselere. Bu yoksul çöp karıştıran olabilir, derdini kimseye söyleyemeyen zavallılar olabilir, kişinin kendi akrabası olabilir. Siz eğer fidyenizi çöp karıştıranlara vermek istiyorsanız bu da güzel. Bu konuda dikkat edilecek husus verirken o kişiyi incitmemektir. Allah rızası için vermektir. Fidyeyi her gün verebileceğiniz gibi Ramazandan sonra da toplu olarak verebilirsiniz. Ancak daha Ramazan gelmeden fidye verilmez. Çünkü henüz oruç farz olmamıştır, Farz olmayan orucun fidyesi verilmez. Allah kabul etsin.