NAMAZLARIN CEM'İ SORUNU *** NAMAZ CEM'İ KONUSU
Pazar, 19 Haziran 2016 00:00

NAMAZLARIN CEM'İ SORUNU

Hocam, ben Almanya’da yaşıyorum ve meslek öğreniyorum. Çalıştığım yerde iş sebebiyle bir yere gitmek istiyoruz. Fakat  gitmek istediğimiz zaman öğle namaz vakti geçmiş oluyor. Maalesef daha erken olmuyor. İkindi namaz vaktinde öğle ile ikindi namazını birleştirsem olur mu? 

Cevap: İslâm'da zorluk yoktur. Hz. Peygamber genelde yolculuklarda ve bazen yolcu olmadan da öğle ile ikindi namazlarını ve akşam ile de yatsı namazlarını birleştirerek kıldırmıştır. Bu konuda sağlam kaynaklarda hadisler vardır. Her namazı vaktinde kılmak elbette efdaldir. Ama işi olan, yolcu olan bir namazı vaktinde kılamayacaksa gündüz namazlarından birini ötekinin vaktinde kılabilir. Yani öğle vakti içinde önce öğle namazını, ardından da ikindi namazını kılabilir. Buna takdim (bir namazı öne alma) cem'i denilir. Yahut öğle namazını vaktinde kılamayan, ikindi vakti girdikten sonra önce öğle namazını, ardından da ikindi namazını kılar. Yani öğleyi erteleyip ikindi namazıyla birlikte kılabilir. Buna da te'hir (yani erteleme) cem'i denilir. Aynı şey akşam ile yatsı namazları için de söz konusudur. Yani akşamın ardından yatsı namazı takdim cem'iyle kılınabildiği gibi akşamı kılamayan da yatsı vaktinde önce akşamı, sonra da yatsıyı te'hir cem'iyle kılabilir.

 


 

NAMAZ CEM'İ KONUSU

Çok kıymetli  Süleyman Ateş Hocam,

Yakın bir tanıdığımın psikolojik rahatsızlığı var. Spor yapması psikolojik rahatsızlığına çok iyi geliyor. İbadetlerine çok dikkat eden birisi. Sporu belli bir saatte başlayıp belli bir saatte bitiyor  ( 1,5 Saat ) Akşam ile yatsı namazı spor vaktine denk geliyor. Akşam ve yatsıyı birleştirmesi uygun olur mu? Uygun olmazsa sporu bırakması gerekiyor. Sporu bırakırsa psikolojik rahatsızlığı artıyor. Ne yapması lazım? Kıymetli hocam şimdiden çok teşekkür ederim. Hayırlı akşamlar...

Cevap: Psikolojik sorununun tedavisi için spor yapması gerekli ise sporunu vaktinde yapsın, ardından da akşam ile yatsıyı birlikte kılsın. Önce akşamı, ardından yatsıyı kılar. Peygamberimiz yolculuklarda genelde böyle yaptığı gibi bazen normal ikamet durumunda da böyle yapmıştır. Bu, ümmet için bir ruhsattır. Spor yaparken içinde Allah'ı tutması da ibadettir, hatta böylesi zikir namazın ruhudur. Çünkü namazın temel amacı Allah'ı zikir (O'nu düşünmek)tir. (Yalnız) Bana kulluk et ve beni anmak için namaz kıl." (Taha: 14)