Namazda hikâye içerkili âyetler yerine dua âyetleri okumamız gerekmez mi? *** Özürlünün ibadeti
Pazartesi, 10 Ekim 2011 00:00

Namazda hikâye içerkili âyetler yerine dua âyetleri okumamız gerekmez mi?

Değerli Hocam, size aklıma takılan bir konuyu sormak istiyorum. Öncelikle sizin çok kıymetli vaktinizi aldığım için özür dilerim.

Hocam Namazda Fatiha Suresinden sonra okunan zamlı surelerin Türkçe anlamlarında örnek Fil Suresinin mealinde (Rabbinin fil sahiplerine ne yaptığını görmedin mi, Onların tuzaklarını boşa çıkarmadı mı, Üzerlerine sürü sürü ebabil kuşları gönderdi, Onlara çamurdan sertleşmiş taşlar atan kuşlar, Nihayet onları kurt yeniği ekin yaprağı gibi yaptı. ) Burada Yüce Rabbim bizlere savaşta yapılan bir mucizeyi bildiriyor değil mi hocam? Biz namazda bu sureyi okuduğumuzda Rabbimize bize bildirdiği şeyleri aynen duamızla gerisin geriye Rabbimize söylemiyor muyuz? Namaz dualarında Yüce Allaha Kur'ân içindeki dualardan okumak gerekmez mi? (Örnek Bakara suresi 286 ayet gibi) Teşekkür ederim. İ. Necdet Alkış

Cevap: Namazın şartlarından biri Kur'ân okumaktır. Namaza başlarken duaların en güzeli Fatiha'yı okuyoruz. Daha sonra buna bir sure veya âyet ekliyoruz. Bu âyet veya Sure, Kur'ân'ın herhangi bir yerinden olabilir. İçeriği ne olursa olsun, değil mi ki vahiy sözüdür; Tanrı'nın, Elçisine vahyidir. İşte o sözün vahiy oluşu, ona kutsallık kazandırmıştır. İster Fil Suresi olsun, ister Kureyş, Suresi, ister Yusuf Suresi. Kur'ân'ın zaten hemen 3/4'ü eskilerin kıssalarından (öykülerinden) oluşur. Sizin anlayışınıza göre biz bunları okumayacağız, sadece dua âyetlerini okuyacağız. Yani namazı pazarlık, Allah'tan bir şey almak için kılacağız. Menfaat için Allah'a kulluk yapacağız. Kardeşim namaz Allah'tan bir şey almak için değil, Allah'a kulluğu arz etmek için kılınır. Namazda nefsin payını aradan çıkar, müctehidliğe de hiç soyunma. Çünkü benim anladığım kadarıyla sizin ictihad yapacak bilginiz yok. Olsa zamlı sure yazmazsınız. Ne demek zamlı sure? Zamlı sure değil, zamm-ı sûre. Yani Fatiha'ya sure eklemek, Fatiha'nın ardından başka bir sure okumak demektir. Hemen üç beş satır bir şeyler öğrenince lütfen ictihada kalkmayın. Sizin, metbu değil, tabi olmanız gerekir. Bu sözlerime gücenmeyin, ama doğru yerde durmanız, ahiretiniz için daha iyidir. Selamlar.

 

Özürlünün ibadeti

Sayın Hocam, ben bu yılki hacı adaylarındanım. Ancak bir sağlık sorunum var. Şöyle ki; zaman zaman cinsel organımdan isteğim dışında bir akıntı oluyor. Namazda olursa tekrar abdest alıp namaz kılıyorum. Bu rahatsızlığım prostat iltihabından kaynaklanıyor ve kesin tedavisi de yok. Bu durumda hacda tavaf ve sa’y yaparken, namaz kılarken veya bunlar öncesinde akıntı olduğunda ne yapmalıyım? Cevabınız için teşekkür ederim.

Cevap: Siz özürlüsünüz. Normal abdestinizi alınız, tavaf veya sa'y esnasında akıntı olması zarar vermez. Sa'yinizi ve tavafınızı öyle tamamlarsınız, yeniden abdest almanıza gerek yoktur. Dert etme kardeşim din zorluk dini değildir. Sen kalbini Allah sevgisiyle doldur, bedenin dışıyla değil, kalbinin içiyle meşgul ol!


 

 

   Copyright @ Süleyman AteÅŸ