EVLİLİK SORUNU (2)
Pazar, 29 Mayıs 2016 00:00

EVLİLİK SORUNU (2)

(...dünden devam)

Hocam, yukarıda belirttiğimiz hususlar tartışma anlarımızda söylediğimiz cümlelerdir. Bu sözleri ayrı ayrı zamanlarda söyledim ve eşim de ben de kaç defa söylediğimi hatırlamıyoruz. Biz bu durumdan çok büyük ders aldık. Bu konuların da ciddiyetinin farkında değildik. Bu davranışları birbirimize nasıl gösterdik hayretler içinde kalıyoruz. Biz artık Rabbimizin razı olacağı şekilde yaşamak istiyoruz. Evliliğimizin devamını her iki cihanda istiyoruz. Bu konuda eşim ve ben sizlerin bizleri aydınlatmanıza ve yönlendirmenize çok fazlasıyla ihtiyacımız var. Allah sizden razı olsun.

Cevap: Bir ağızda, bir celsede söylenen sözle boşama olmayacağı gibi kızgınlık anında söylenen sözlerle de boşama olmaz. Çünkü Hz. Peygamber: "İğlakta yani kızgınlık durumunda boşama ve köle azadetme olmaz!" buyurmuştur. Ayrıca siz o kızgınlık anında söylediğiniz sözün üzerinden birkaç saat geçince tekrar birbirinizden özür dileyip yine normal yaşamınıza dönmüşsünüz. Artık o boşanalım, haydi boşsun, ben senin kocan değilim gibi lafların hiçbir hükmü yoktur.

Kur'ân'a göre kadın nasıl boşanır bilir misiniz? Bunu yüz kez yazdım, yine yazayım. Meşhur bir söz var: "Bizim oğlan bina okur, döner döner yine okur." Biz de döne döne yazıyoruz. Çünkü konu üzerinde soru soran sanıyor ki o konuda ilk kez kendisi soruyor, başka soran yok. Öyle değil, yüzlerce kez soruldu bu tür sorular.

Her ne ise karısını ciddi olarak boşamak isteyen, önce onun âdetten çıkıp temizlik süresine girmesini bekler. Hiç yaklaşmadan "Benden boşsun" der. Bir ay yaklaşmaz. Kadın âdet görüp temizlik süresine girince yine ona yaklaşmadan "Benden boşsun" der. Bir ay daha bekler. Bu suretle nikâhın iki bağı kopmuştur. Bir bağ kaldı. Kadın yine âdet görüp üçüncü temizlik süresine girer. Adam hala boşamaya kararlı ise ona yaklaşmadan bir kez daha "Benden boşsun!" der. Hiç yaklaşmaz. Kadın bir daha âdet görürse artık o adamla kadın arasında nikâh bağları tamamen bitmiş olur. Kadın muvafakat etmedikçe ve adam da yeniden bir mehir ödemedikçe bir daha evlenemezler. Hatta Kur'ân'a göre kadın tam özgür iradesine kavuştuğu için isterse biriyle evlenir. O adam da kadını boşar da kadın eski kocasına dönmek isterse dönebilir. Kur'ân'ın bu hükümleri, kadına özgürlük tanımak, erkeğin tutsağı olmaktan kurtarmaktır.

İşte Kur'ân'a göre boşama süreci ancak üç ayda tamamlanır. Bu süre dolmadan adam mesela ikinci ayda veya üçüncü ayın başında boşama sözü etmeden "Ben vazgeçtim" derse veya karısını öperse söylediği boşama sözleri geçersiz kalır.

Herhalde konu anlaşılmıştır. Size hatırlatmak isterim. Din oyuncak değildir. Boşama işi de ciddi bir iştir. Gayri ciddi sözlerle boşama olmaz.

***