DİNİMİZDE CAİZ OLMAYAN ŞEYLER
Cuma, 27 Mayıs 2016 00:00

DİNİMİZDE CAİZ OLMAYAN ŞEYLER

Çok saygıdeğer hocam,

Hürmetle ellerinizden öper, Allah'ın selamı üzerinize olsun her daim deyip size üç kısa sorumu sormak istiyorum.

Hocam biz yurt dışında yaşayan Müslüman'ların ortak bir sorunu olan bu sorularıma lütfedip kıymetli vaktinizden ayırıp cevaplarsanız size duacı olurum her zamanki gibi. Hocam içinde domuz jelatini bulunan ilaç, vitamin takviyesi veya şekerleme gibi her Tür yiyecekleri kullanmanın dinimizde yeri nedir?

İkinci sorum buradaki sirkelerde ve birçok yiyecek maddelerinde az da olsa içeriğinde alkol var, bunları da kullanmak ne derece doğru?

Son sorum davetlere gittiğimizde sığır ve domuz eti bir ızgarada yan yana ızgara ediliyorsa bizim o sığır etinden yememiz caiz mi?

Tekrar hürmetle o kıymetli ellerinizden öpüyorum. Allah'ım benim ömrüm­den Alıp size versin ki daha nice insanların yolunu aydınlatasınız uzun uzun yıllar. Benim yolumu aydınlığa çıkardığınız gibi. Sizin sayenizde dinimi sevmeyi öğrendim, yolum, kapkaranlıkken sizin benim gibi cahile saçtığınız o nurlu ışığınız yolumu aydınlattı.

Allah'ım sizi cennetin en yüksek mertebesine nail eylesin...

 

Cevap: Domuz jelatini nedir, onu bilmiyorum. Kur'ân'da yasaklanan domuzun etidir, domuzdan yapılmış başka şeyler değil. Nitekim domuz derisinden yapılan ipliklerin dokumacılıkta kullanılmasında bir sakınca görülmemiştir. Kur'ân'ın hükmü açıktır: "Size leş, kan, domuz eti ve Allah'tan başka bir tanrı adına kesilen hayvan eti." Âyette domuz etinin haram kılındığı belirtilmektedir. Jelatinin et hükmünde olduğunu sanmıyorum. Hiç kimsenin kendi kafasından çıkardığı hükümleri dine mal edip dini daraltmaya hakkı yoktur.

Sirkede alkol olmaz. Zaten sirke katınca veya tuz atınca bildiğime göre şarap sirkeye dönüşeceği için haram olmaktan çıkar. Hatta bir hadis de rivayet edilir: "Khayru khallikum khallu khamrikum: Sirkenizin en iyisi şaraptan dönüşen sirkedir." Hadis tartışmalı olsa da şarap sirkeye dönüşünce haram olmadığını belirtir.

Sığır ve domuz eti aynı ızgara veya kab içinde yan yana pişiriliyorsa domuz etinden ötekine bir şeyler karışacağı için kanaatime göre o eti yemek haramdır. Ama domuz eti ayrı bir ızgarada, öteki et de ayrı bir ızgarada pişirilirse bunlar aynı ateşte pişirilse de sakınca yoktur.