EVLİ ERKEKLE BERABER YAŞAMA SORUNU
Perşembe, 26 Mayıs 2016 00:00

EVLİ ERKEKLE BERABER YAŞAMA SORUNU

Çok kıymetli saygıdeğer hocam

Öncelikle Allah'ın selamı her daim üstünüze olsun deyip ellerinizden hürmetle öperim.

Hocam size bir sorum olacak lütfedip cevaplarsanız size her daim yaptığım gibi minnettar kalıp duacı olıcam.

Hocam benim dul olan bir ablam var ve yaklaşık 3 senedir evli bir beyle ilişkisi var; eski evliliğinden de iki çocuğu var.

Ben bu ilişkisinin dinimize aykırı olduğunu, büyük günah olduğunu, kendisine hiç yakıştırmadığımı her zaman kendisine söyledim fakat beni kardeşi olarak hiç ciddiye almadı.

En sonunda da bu Ramazan Bayramı'nda bana bayramlaşmaya geleceğini söyledi kapıyı açtığımda o beyi de beraberinde getirmiş olduğunu görünce şok oldum, ama Tanrı misafiridir diye misafirperverlikte hiçbir kusur işlemedim, sadece onları yolcu ettiğimde ablama gizlice de olsa fikrimi söyledim, bana önceden sorma gereğinde bulunmadığı için kendisine biraz da olsa kırıcı olmadan tavır koydum.

Nihayetinde ben evli ve dinimi elimden geldiyi kadarıyla doğru yaşamaya çalışan biriyim ve bu benim çok zoruma gitti, ama bunu kendisine söylediğimde tam tersine ablam bana daha çok sitem etti neden olaya daha geniş bakmadığımı, neden bu ilişkiyi kabul etmediğimi ve yakında dini nikâh kıyacaklarını, beni bu nikâha çağıracağını söyledi ve o beyin eşinden ayrı yaşadığını söyledi. Ben de bu nikâhın doğru olmayacağını, o beyin zaten kendi eşiyle nikâhlı olduğunu söyledim, nihayetinde kırgın ayrıldı evimden. Hocam çok üzgünüm doğrumu yaptım, ablama karşı şu an suçluluk duygusu içindeyim, en önemlisi yüce Rabbimizin katında suçlu muyum bu durumda?

Hocam bu vicdan azabından kurtulmam için bana değerli vaktinizden ayırıp cevap verirseniz son nefesime kadar size duacı olurum. Yüce Rabbim sizi üstümüzden eksik etmesin. Tekrar ellerinizden öpüyorum...

Cevap: Siz hatalısınız. Kur'ân'a göre bir erkek isterse dört kadınla nikâh kıyabilir ve evlenebilir. Ablanız adamın evli olduğunu bilerek onunla beraber olmuş ve uzun süre de beraber yaşıyorlar. Bunlar birbirlerini kabul ettiklerine göre zaten dinen evli sayılırlar. Dini nikâh sadece bir duadan ibarettir. Kadın erkeğin evlenme teklifini kabul eder de buna iki tanık şahid olursa o kadınla erkek evlenmiş olurlar. Adamın evli olması hiçbir şeyi değiştirmez. İkinci kadın, yani ablanız adamın evli olduğunu bile bile onunla beraber yaşamayı kabul etmişse onlar evli sayılırlar. Siz neden bunu kabullenmiyorsunuz ki? Siz ablanızdan özür dileyin, eğer dini nikâh törenlerine çağırırsa gidin. Benim size tavsiyem budur. Allah huzur ve mutluluk versin.