5 SORU
Cumartesi, 21 Mayıs 2016 00:00

5 SORU*

Hocam; size birkaç tane sorum olacak:

1) Sol elle yemek yemek haram mıdır?

2) Avret yerlerimizin temizliğini sol elle mi yapmalıyız?

3) Fotoğraf olan yerde namaz kılınır mı?

4) Kur’ân, dua veya âyet asılı bir odada yatılır mı?

5) Sevir secdesi hangi hallerde yapılır?

Cevap:

1) Sol elle yemek yemek veya herhangi bir iş yapmak haram değildir. Ancak özellikle sabunun olmadığı zamanlarda sağ el yemek, içmek gibi işlere tahsis edilmiştir. Ayrıca Peygamberimiz sağdan başlamayı öğütlemiştir. Sağ elle yemek yerdi. Ama bu sadece sünnettir. Sol elle yemek haram değildir. Hele zorunlu hallerde hiç sakıncası yoktur. Bazı insanlar sol elle yazar, sol ellerini kullanırlar. Bu onlar için zorunlu bir hale gelmiştir. Onlar açısından hiçbir sakıncası yoktur. Dediğim gibi asırlar önce sağlık bakımından sağ elin yemek yemede kullanılması daha uygun görülmüştür. Ama bunun sevap veya günah ile ilgisi yoktur. Bu bir gelenek, yaşam tarzıdır. Haram olan şeyler, Kur'ân'ın, yapılmasını yasakladığı şeylerdir. Kur'ân'da böyle bir yasak yoktur.

2) Evet avret yerinin temizliği sol elle yapılır. Ama dediğim gibi şart değildir. Hastalık, solaklık gibi bir durum varsa sağ el ile de temizlik yapılır.

3) Fotoğraf olan yerde namaz kılınır. Ancak namaz kılanın önünde fotoğraf olmamalıdır. Bu mekruhtur. Sebep de insanın gözü fotoğrafa takılıp gönlünü meşgul eder. Kıble duvarına fotoğraf asmak doğru görülmemiştir.

4) Bu acayip bir soru. Elbette Kur'ân veya dua olan odada yatılır. Hele hele yeni evlilerin baş ucu tarafına Kur’ân asılırdı. Ancak ayak ucuna Kur'ân koymak doğru değildir. Şayet duvarda yüksek yerde ise onun da bir sakıncası yoktur.

5) Sevir secdesi değil, sehiv secdesidir. Namazda farz olan bir şeyi ertelemek vacibi terk etmek veya ertelemek sehiv (yanılma) secdesini gerektirir. Meselâ Fâtiha'yı okumayı unutan veya Fâtiha'nın ardından âyet okumayı unutan kimse son oturuşta yanılma secdesi yapar.

 

*yazı arşivden alınmıştır