İMAM, MÜEZZİNLİK YAPABİLİR Mİ? *** SECDE VE KABİR HK.
Pazartesi, 16 Mayıs 2016 00:00

İMAM, MÜEZZİNLİK YAPABİLİR Mİ?*

Cevap: Aslında müezzin gerekmez. Önemli olan cemaat namazına kametle başlanmasıdır. Kameti imamın kendisi okursa daha iyi olur. Ama cemaat içinde herhangi bir kimse de kamet okuyabilir. Bizim köylerimizde müezzin kadrosu yoktur. İmam hem imamlık, hem de müezzinlik yapar. Ezanı okur, kameti okur, namazı da kıldırır. Kameti başka biri okuyacak diye bir kural yoktur. Ama köylerde cemaatten biri müezzinlik yapar. Rastgele. Belli bir kişi şart değil.

 


 

SECDE VE KABİR HK.*

Hocam bildiğiniz üzere Kur’ân-ı Kerîm'de 14 surede secde âyeti geçmektedir. Kur'ân'ı okurken veya hatim bitince secde yapılması kesin mi? Diğer bir sorum kabirde Münker ve Nekir melekleri gelip sorgu sual edecek mi? ...

Cevap: Secde âyetleri diye adlandırılan âyetlerde ya meleklerin veya evrenin, yahut iyi kulların Allah'a secde ettiklerinden söz edilir. İşte bu bakımdan o âyetler okununca secde etmenin gerekli olduğu kabul edilmiştir. Ancak namazda secde âyeti okununca hemen secde etmek gerekir. Ama namaz dışında secde âyeti okunduğunda hemen secde etmek gerekmez. Ömür boyunca ne zaman secde edilse olur. Aslında bu âyet okunduktan sonra namaz vaktinde namaz kılmak da secde sayılır.

Münker Nekir hakkındaki rivayetler ise senaryodur. Allah'a giden ruh zaten bütün yaptıklarının izleriyle birlikte gider. Yapılan ve söylenen her şey orada apaçıktır. Öyle bir soruya gerek olmaz. Zaten Kasas ve Rahman Surelerinde ne insana ne de cinne yaptığından sorulmayacağı, suçluların nişanlarından belli olacağı vurgulanır. Âhiret işi hiç dünyaya benzemez. Kimi hocaların anlattığı Kur'ân'a uymaz. Ama onlar yazılmış olan senaryoları yineleyip dururlar. Televizyonlarda da bunu allandıra ballandıra yapıp bol reyting alanlar ve hurafelerle bol para kazananlar eksik değildir.

 

*yazı arşivden alınmıştır