ÖLÜMDEN KORKMA *** ÖLÜLERE YAPILABİLECEKLER
Perşembe, 21 Nisan 2016 00:00

ÖLÜMDEN KORKMA*

Ölümden çok korktuğunu, bu yüzden yaşama sevincini kaybettiğini, ölümden söz eden konuşmalar olunca evden kaçtığını yazan ve bu duruma bir çare arayan okuruma:

Cevap: Sizin durumunuzda olan çok kişi var. Sanıyorum bu korku, ölümü tamamen yok olma düşüncesinden kaynaklanıyor. Ölüm yok olma değil, ruhun kabuk değiştirmesi, yahut kapatıldığı beden hapishanesinden çıkmasıdır. Ruh ölümsüzdür. Ölüm hali, ruhun özgürlüğe kavuşması halidir. Bu, korkulacak bir şey değil, tam tersine sevinilecek bir şeydir. Büyükler ölüm halini, yüceler âlemine kavuşma olgusu olarak bilir ve o âna, vuslat anı derler. Mevlana ise bu ânı, gelinin gerdek gecesi olarak düşünmüştür. Yani en sevimli zaman diye değerlendirmiştir. Siz ölümsüzlüğe kesin inanın, korkularınız gider. Eğer bu inanç da size fayda sağlamıyorsa o zaman bir psikologa gitmenizde yarar vardır.

 


 

ÖLÜLERE YAPILABİLECEKLER*

Hocam, ölen insanın ardından onun ruhunu rahatlatmak için veya ona sevap kazandırmak için ne yapılabilir? Meselâ biz Yasîn Suresi'ni okuyoruz. Ayrıca Yasin Suresi Türkçe olarak ölünün ardından okunabilir mi? ...

Cevap: Ölenin ruhunun rahatlaması için çokça dua edin, sadaka verin, onu hayır ile anın. Kur'ân okuyun. Yasin şart değil. Kur'ân'ın hepsi bir. Neresinden okusanız olur. Kur'ân Meâli okumak da Kur'ân okumak gibi sevaptır.

 

*yazı arşivden alınmıştır