Kur’ân, Mezhep, gusül *** Orucu hata ile erken açma *** Yemin, yemin formu ile olur
Perşembe, 06 Ekim 2011 00:00

Kur’ân, Mezhep, gusül

Din konusunda sadece Kur’ân’ı baz alan okurum şunları soruyor:

1. Kur’ân’da “gusül için cünüpken iyice temizlenin!” kısmı, sizce ağız ve burunu yıkamak da farzdır gibi mi düşünülmeli yoksa sizce ağız ve burnu yıkamadan da gusül olur mu?

2. Kur’ân’a göre gusül alma şartı nasıl yorumlanmalı? Gusül sadece cinsel ilişkide orgazm olunca mı farzdır? Mastürbasyon veya rüyada orgazm olma durumunda gusül farz mıdır kesin olarak yoksa yoruma açık mıdır? Teşekkürler, iyi çalışmalar.

Cevap: 1. Hanefi fıkıh uzmanlarına göre gusülde ağız ve burun yüze dâhildir. Bu bakımdan ağzı ve burnu da yıkayıp temizlemek gerekir. Ama Şafiîlere göre ağız ve burun yüze dâhil değildir. Vech (yüz) denilince yüzün görünen kısmı anlaşılır ağzın ve burnun için anlaşılmaz. Doğrusu ben Şafiî’nin görüşünü daha makul ve mantıklı buluyorum ama ağzı ve burnu yıkamak hem temizlik açısından hem de psikolojik rahatlama açısından önemlidir. Bu bakımdan gusülde farz olmasa da ağzı ve burnu yıkayıp temizlemenin iyi olacağı kanaatindeyim.

2. Gusül insan cinsel suyunun zevk ile ve tazyikle boşalmasından ileri gelir. Bu bakımdan gerek cinsel ilişki, gerek rüya, gerek mastürbasyon veya benzeri bir durumla boşalan kimsenin tepeden tırnağa yıkanması gerekir.

Orucu hata ile erken açma

Hocam ramazanın son günü, orucu 19.30 da açacağımıza yanlışlıkla 18.30 da açtık ailece. Yani Saatleri karıştırdık, unutarak yemeğimizi yedik. Hatadan dolayı kaza etmemiz gerekir mi gerekmez mi? Allah unutma ve hata edeni bağışladığını söylüyor. Öyle ise kaza etmemiz gerekmez diyenler var. Yoksa gerekiyor mu? Özet olarak bilgilendirirseniz memnun olurum.
Elif Dale

Cevap: Orucunuzu kaza etmeniz gerekir. Çünkü sizinki unutma değil, yanılmadır. Yanılarak orucu erken bozmuşsunuz. Bundan dolayı bayramdan sonra bir gün tutarsınız.

 

Yemin, yemin formu ile olur

Hocam bir şey için yemin etmek, şunu yaparsam (Allah canımı alsın) gibi sözlerle yemin olur mu? Olursa ne yapmamız lazım?
Şefika Kalaycı

Cevap: Bu tür sözler yemin değil, kişinin kendi aleyhine bedduasıdır. Bu sözle yemin olmaz. Ama kişinin kendi aleyhine böyle beddua etmesi iyi bir şey değildir.


 

 

   Copyright @ Süleyman Ateş