KÖLELİK *** KUL HAKKI AFFOLUR MU?
Salı, 19 Nisan 2016 00:00

KÖLELİK*

Sevgili hocam Kur’ân’a göre köleliği anlatır mısınız? Eğer kaldırılmış ise Veda Hutbesinde geçen efendisinden başkasına intisaba kalkan köleyi izah edebilir misiniz? Veda Hutbesi gerçekten efendimizin söylediği sözler midir? ...

Cevap: Kölelik sistemi dünyadan kalktı. İslâm insanları köle yapmak için değil, özgürleştirmek için geldi. Bu modası geçmiş sorulardan ne umuluyor, bilmem ki. Peygamberimiz, kendisinin özgür bir insanı köle yapan kimsenin hasmı olacağını buyurmuştur. Kölelilik kaldırıldıktan sonra artık bir daha geri gelmez, gelemez. Getirmeğe çalışan veya bunu düşünen kimse bütün dinlerden uzaktır. İnsanlar sadece Allah'ın kuludur, insanların kulu olamaz.

 


 

KUL HAKKI AFFOLUR MU?*

Sayın Hocam; yazılarınızı dikkatle izliyorum, çok da istifade ediyorum. Belki bu zamana kadar başkaları tarafından da sorulmuş ve cevaplandırılmış olabilir. Ama benim için çok önemli bir konuda yardım istiyorum.

Kul hakkı borcundan kurtulmak için, kulların bu dünyada helâlleşmeleri Allah’ın biz kullarına emridir. Ancak nedeni ne olursa olsun üzerinde bulunan kul haklarını eda edebilmem için helâlleşmek istediğim kimselerle buluşmam mümkün değildir. Bu borçtan nasıl kurtulabilirim? Bu durum beni oldukça huzursuz etmektedir. Bu konuda görüşlerinize ihtiyacım vardır. Saygılarımla...

Cevap: Af ve mağfiret Allah'a aittir. Helâlleşmenin mümkün olmadığı kişilerin, üzerinizde bulunan haklarının bağışlanması Allah'a bağlıdır. Gönülden Allah'a yalvarırsanız, Allah dilerse sizi bağışlar. Üzerinizde hakkı bulunan kimseleri de ödüllendirip manen size haklarını helâl ettirir. Allah'ın bağışlamayacağı bir günah yoktur. Yeter ki kul, gönülden Allah'a yönelsin, kötülüklerden iyiliklere yönelsin.

 

*yazı arşivden alınmıştır