NAMAZ VAKİTLERİ *** BİR MEZHEBE TABİ OLMADAN NASIL GUSLEDİLİR?*
Pazartesi, 18 Nisan 2016 00:00

NAMAZ VAKİTLERİ

Sayın Hocam, bir yazınızda yatsı namazının akşam namazının bir uzantısı olduğu ve birlikte kılınabileceği; gece saat iki veya üçte en az iki rekat gece namazı kılınması gerektiği belirtiliyor. Bu durumda sabah, öğle, ikindi, akşam ve yatsı (vitir dâhil) namazlarını kılan bir Müslüman namaz ibadetini eksik yapmış mı oluyor? Cevabınız için önceden teşekkür eder, saygılarımı sunarım...

Cevap: Evet bu namazları kılan kimse emredilen namaz ibadetini yerine getirmiş olur. Tabii namazların ve ibadetlerin temel amacı Allah'ı düşünmek ve Allah için yapmaktır. Bu ibadetlerini ihlas ile yerine getiren, kimsenin hakkına tecavüz etmeyen, İslâm sınırları içinde yaşayan her mü'min cennetle ödüllendirilecektir. Bu, yüce Allah'ın va'didir. Allah sözünü mutlaka yerine getirir.

 


 

BİR MEZHEBE TABİ OLMADAN NASIL GUSLEDİLİR?*

Müslüman bir kimsenin (herhangi bir mezhebe dahil olmadan) gusül farzını almak için yapması gerekenler nelerdir? Ben birçok yerde okudum, bazen birkaç şey ekleniyor ya da birkaç şey çıkarılıyor mez­hepsiz olarak farz olan nedir? Teşekkürler...

Cevap: Dinin hükümlerini ana kaynağı olan Kur’ân ve Hadisten çıkarabilecek bilgiye sahibolanların, zaten herhangi bir mezhebe tabi ol­maları gerekmez, hatta caiz görülmez. Siz eğer kendinizi bu güçte görü­yorsanız o zaman Kur’ân’ı ve Hadisi okuyacak, İslâm’ın hüküm­lerini öğrenecek ve uygulayacaksınız. Ama bu, öyle kolay bir iş değildir. Kendiniz böyle bir bilgi birikimine sahip değilseniz, zorunlu olarak bir bilginin izahına uyacaksınız ki işte bu durumda karşınıza mezhep çıkar. Bakın siz benden gusül hakkında Kur’ân’ın hükmünü soruyorsunuz. Yani kendiniz bunu bilmiyorsunuz. Benim izahıma ihtiyacınız var. Öyle ise ne diye kendinizi müctehid derecesinde görüyorsunuz?

Her ne ise Kur’ân’da ve Hadiste cünüplükten yıkanmanın yöntemi belirtilmiştir. Mâide Suresi’nin altıncı âyetinde, abdest alma yöntemi öğretilmekte, ondan sonra “cünüp iseniz tam temizleniniz (yıkanınız)” bu­yurulmaktadır. Demek ki Cünüplükten temizlenmek, baştan aşağı yı­kan­makla olur. Duşun altına girip tüm bedenini yıkayan kimse cünüp­lükten temizlenmiş olur. Kısaca Kur’ân’ın hükmü budur.

İnsan nasıl cünüp olur? Bu husus da ayrıntı ile Hadislerde anla­tılmıştır. Cinsel ilişkide bulunmak, cinsel sıvının istekle ve tazyikle akması yahut düşünde cinsel ilişkide bulunup bu sıvının gelmiş olması. İşte bunlardan ötürü yıkanmak gerekir.

 

*yazı arşivden alınmıştır