SAVUNMA SAVAŞI MI SALDIRI SAVAŞI MI? *** DİŞ DOLGUSU ABDESTE VE GUSLE ENGEL DEĞİL
Çarşamba, 23 Mart 2016 00:00

SAVUNMA SAVAŞI MI SALDIRI SAVAŞI MI?

Hocam Selamlar, Bir programda Peygamberimiz döneminde  63 kez savaş yapıldığı ve bunların hepsinin savunma savaşı olduğu belirtildi. İlk savaşın Bedir olduğunu bildiğimize göre 9 yılda bunca savaşın olması abartı gibi geldi bana. Gerçi savaştan kasıt meydan muharebesi gibi yada Bedir, Uhud gibi olmadığı küçüklü büyüklü tüm sefer ve gazaların kastedildiğini anlıyorum. Bu konu ile ilgili kafamda beliren sorular aşağıdaki gibidir:

1) Savunma savaşından kasıt nedir? Müminler saldırganlara karşı yaşadıkları yerde savunma pozisyonu mu almışlar? Yoksa "yılanın başı küçükken ezilmeli" deyiminde kastedildiği üzere ileride tehlike oluşturabileceğinde hareketle karşı tarafa hücum mu edilmiştir?Bu durumda bir varsayımdan hareket edilmiyor mu?

2) Hz. Ömer ile başlayan fetihler savunma amaçlı mıdır? Arabistan'a yakın olan fetihleri zihnimde savunma kategorisine koyabilirken taa Kafkaslara, Orta Asya'ya daha sonraları İspanya'ya, Viyana'ya yapılan fetihleri bu kategoriye koymakta zorlanıyorum. Hatalı mı düşünüyorum? Kur'an'ın hangi ayetlerine göre bu fetihler yapılmıştır? "Zalimlerden başkasına düşmanlık yoktur" ayeti bu bağlamda nasıl yorumlanmalı?

3)Sahabiler Hz. Ali'de dahil olmak üzere  bu fetihlere onay vermişler mi? İtiraz eden olmuş mu hiç? Cevabınız için şimdiden teşekkür ediyor ellerinizden öpüyorum. Saygılarımla. ..

Cevap: Bu konuyu Kur'ânı Kerim'e Göre Hz. Muhammed adlı eserimi, özellikle Peygamberimizin savaşlarını okuyup ayrıntı ile öğrenebilirsiniz.


 

DİŞ DOLGUSU ABDESTE VE GUSLE ENGEL DEĞİL

Selamünaleyküm, bir sorum olacaktı ben Hanefi Mezhebindenim, ilmihalde okuduğuma göre diş dolgusu yaptıranların abdestlerinde ve namazlarında Maliki mezhebini taklit etmesi gerekir diyor anladığım kadarıyla ben de böyle davranıyorum doğrumu yapıyorum? Soruma şimdiye kadar bir cevap alamadım beni aydınlatmanızı rica ederim Allah razı olsun mail atarsanız sevinirim.

Cevap: Doğru yapmıyorsun, cahillerin sözüyle hareket ediyorsun. Hanefi Maliki mezhebini taklidetme yerine Hz. Muhammed'i taklidetmelisin. Diş dolgusu ve benzeri şeyler ne abdeste engeldir, ne de gusle. O tür bilgiler kıt düşünceli insanların görüşleridir, Peygamber görüşü değildir. Çünkü Peygamberimiz zamanında modern diş dolgusu yoktu. Savaşta burnunu kaybeden bir sahabi, görünümünü kapatmak için gümüş burun takmış. Sonra bu metalin koku yaptığını söyleyince Peygamberimiz ona altın burun takmasını emretmiştir. Din insan sağlığına zarar ı hükümler getirmez. Abdestini al, namazını kıl. Şunu bunu taklidetme niyetini içinden at. Kur'ân ve Sünnete göre Müslüman olmaya çalış.