SUSMA ORUCU HK. *** TERAVİHİN HÜKMÜ NEDİR?
Pazartesi, 14 Mart 2016 00:00

SUSMA ORUCU HK.

Hocam iyi günler dilerim.

Meryem Suresi 26. Ayet'de "....Ben Rahmana susma orucu adadım, onun için bugün hiçbir insanla konuşmayacağım de".

Buradan orucun sadece yeme içmeyi kesmek değil başka türlü de tutulabileceği sonucuna varabilir miyiz? Başka neler olabilir Oruç? Savm kavramının etimolojisinden bahseder misiniz? Teşekkürler.

Cevap: Sıyâm (صيام) kelimesinin dilimizdeki karşılığı oruçtur. Arapça savm (صوم) ve sıyâm (صيام), aynı anlama gelir. Savm, yani oruç, nefsi eğilim duyduğu şeylerden geri çekmek, men‘etmektir. Dinde tam tanımı, dinî emirlerle yükümlü bir insanın, tan yeri ağarmasından güneşin batmasına kadar olan zaman içinde yemekten, içmekten ve cinsel ilişkiden, ibâdet niyyetiyle geri durmasıdır. Söz söylemekten çekinmek de oruç anlamı içine girer. Meryem: 26. âyette bu tip oruca işaret edilmiştir. Fakat bizim dinimizde tam susma orucu yoktur. Yalnız Ramazanın son on gününde yapılması sünnet olan i‘tikâf ibâdeti, bu oruca yakın bir ibâdettir. Konuşmak orucu bozmaz, fakat oruçlu iken mümkün mertebe gereksiz sözler konuşmayıp susarak Allah’ı anmak, tefekküre dalmak mendûbdur.

Geniş bilgi için Kur'ân Ansiklopedisi adlı eserimizin oruç maddesini okumak gerekir.

 


 

TERAVİHİN HÜKMÜ NEDİR?

Selamünaleyküm hocam. Ramazan boyunca teravih namazını kıldıran birisi olarak teravih namazınım hükmünü öğrenmek istiyorum?

Cevap: Hz. Peygamber teravih adı altında bir namaz kılmamıştır. O, yatsıdan sonra uyumuş, gece ortasında kalkıp her zaman olduğu gibi teheccüd namazı kılmıştır. Ancak her zaman teheccüdü evinde kılarken, Ramazanda üç gün kadar mescidde kılmış, cemaat de git gide Mescide dolarak onun gibi namaz kılmışlardır. Ama cemaatle değil, herkes ayrı ayrı. Peygamberimiz Ramazanda 11 rek'atten fazla nafile kılmamıştır. Bundan üç rek'at vitri çıkarırsak 8 rek'at kalır. İşte bizim teravih dediğimiz Peygamberimizin gece namazı 8 rek'attir.