BENİ KURAYZA VE 700 YAHUDİNİN ÖLDÜRÜLMESİ -IBNİ ISHAK- (5)
Cuma, 11 Mart 2016 00:00

BENİ KURAYZA VE 700 YAHUDİNİN ÖLDÜRÜLMESİ -IBNİ ISHAK-  (5)

(...dünden devam)

Peygam­ber'in ona, "Sen Allah'ın hükmüyle hükmettin" demesi de bunu gösteriyor. Şimdi bu konuda Tevrat'ın hükmünü gözden geçirelim:

"Bir şehre karşı cenk etmek için ona yaklaştığın zaman, onu barışıklığa çağı­racaksın. Ve vaki olacak ki eğer sana sulh cevabı verirse ve kapılarını sana açarsa, içinde bulunan bütün kavm sana angaryacı (esir, köle) olacaklar ve sana kulluk ede­cekler. Ve eğer seninle musâlâha etmeyip cenk etmek isterse o zaman onu muha­sara edeceksin ve Allah'ın Rab onu senin eline verdiği zaman, onun her erkeğini kılıçtan geçireceksin; ancak kadınları ve çocukları ve hayvanları ve şehirde olan her şeyi, bütün malını kendin için çapul edeceksin..." (Tesniye: 20/10-14).

Kurayza Oğullarına uygulanan hüküm, işte Tevrat'ın bu hükmüdür. Bir kavme, kendi mukaddes kitaplarının hükmünü uygulamak, zulüm değil, adâlettir.

"Onların topraklarını, evlerini ve mallarını ve henüz ayak basmadığınız bir toprağı size mîrâs verdi" âyeti de onların arazilerinin ve evlerinin müslümanlara ganimet olarak verildiğine işaret ediyor. "Henüz ayak basmadığınız bir toprağı da size verdi" cümlesinde işâret edilen toprak, müfessirlerin çoğunluğunun kanısına göre Müslümanların ileride fethedecekleri Hayber toprağıdır. Âyet ilerideki fütûhâtı müj­delemektedir. Bunun Mekke, İrân, Rum yurdu (Anadolu) olduğunu söyleyenler de vardır (İbn Kesîr, Tefsîr: 3/479-480). Muhammed İzzet Derveze'ye göre bu toprak, Kuray­zalıların, kent dışında kalan topraklarıdır (et-Tefsîru'l-hadîs: 8/256).

Kurtubî'nin kaydına göre Hz. Peygamber (s.a.v.) Kurayza Oğullarından kalan malları ashâbı arasında üleştirmiş, atlıya üç hisse, piyâdeye bir hisse; başka bir rivâyete göre atlıya iki, piyâdeye bir hisse vermiştir. O gün müslümanların sadece otuz altı atı vardı. Rivâyete göre Peygamber'in atlı ve yayaya ayrı ayrı hisse verdiği ve humus (beşte bir) hisseyi kendisinin ve devletin masrafı olarak aldığı ilk ganimet malı, Kurayza ganimetleridir. Fakat bu üleştirmenin, ilk defa 'Abdullâh ibn Cahş seriyyesinde uygulandığı da ifâde edilir. Ebû 'Amr'e göre Peygamber, 'Abdullâh ibn Cahş seriyyesinde kendi ictihâdiyle humus uygulamış, daha sonra da Enfâl Sûresinin: "İyi biliniz ki aldığınız ganîmetlerin beşte biri Allah'a, Elçiye, akrabâya, yetîmlere, yoksullara, yolcuya... mahsustur" (Enfâl Sûresi: 41) meâlindeki âyet inmiştir. Bu âyet indikten sonra humus'un ilk uygulandığı ganîmet malı, Kurayza ganimetleri olmuştur (Kurtubî, el-Câmi': 14/142).

***