SEFERİLİK HAKKINDA
Cumartesi, 05 Mart 2016 00:00

SEFERİLİK HAKKINDA

Değerli büyüğüm; Hayırlı ramazanlar dilerim. Açıklamalarınıza çok önem vermekteyim. Seferilik hakkında çok ama, maalesef karışık anlatımlı açıklamalar var. İçinden çıkamadım size danışmak istedim. Değerli hocam.. Ben 10 Haziran'da Ordu 'dan çocuklarımın evine İstanbul'a (niyet ettim seferi olmaya diyerek) hareket ettim. Ordu'da düşüncem İstanbul'da 10-15 gün kalır dönerim idi net değildi. Ancak geldiğimde burada İstanbul'da, şartlar 15 günü geçecek, sonra döneceğim şeklinde gelişti. Okuduğum yazılarda seferilik eğer gideceğin yerde 15 gün kalmaya net "niyet edip gidersen orada 15 gün seferisin orada daha çok kalman icap etse de 15 gün sonra seferiliğin orada biter farzları (artık iki rekat değil) normal kılarsın" (..ben net gün niyet etmedim..) Şeklinde idi. Şimdi buna göre yarın Çarşamba, ben buraya geleli 15 gün olacak (İşim burada uzadı daha kalacağım) ben 15.gün Çarşambadan sonra namazlarda farzları normal olarak mı kılacağım (örneğin öğle, ikindi) yoksa dönene kadar seferi olarak iki rekat olarak farzlara devam mı edeyim? Burada camiye gittiğimde cemaatla namazı normal rekatlarda kılıyorum. Evde öğle ve ikindiyi farz olarak iki rekat doğru mu yaptım? Beni aydınlatırsanız çok memnun olurum. Saygılarımla...

Cevap: Değerli kardeşim niçin habbeyi kubbe yapıyorsunuz? O seferilik hükümleri deve ile, eşekle veya yaya yapılan seyahatler içindir. Hem de normal seyahatler değil, savaş yolculuğudur. İşte öyle yolculuklarda korkulu veya zorluk durumu varsa namazları kısa kılabilirsiniz, oruçları da yiyebilirsiniz. Ama siz İstanbul'a ya uçakla veya otomobille geldiniz. Bir saat, iki saat yolculuğun zorluğu ne? Geldiğiniz yer de yabancı bir yer değil, oğlunuzun evi. Sizin eviniz sayılır. İnsanın iki yerde veya üç yerde evi olsa, onun o evlere gitmesi seferilik sayılmaz. Seferilikte namazın kısa kılınması sadece bir kolaylık ruhsatıdır. Dileyen tam kılar. Hz. Osman Medine'den Mekke'ye geldiğinde namazlarını tam kılmıştır. Kanaatime göre tam kılmak daha iyidir. Ama isterseniz o ruhsattan da yararlanıp yarım kılarsınız. Hanefi Mezhebi dışındaki bütün mezheplerde yolculukta namazı kısa kılmak ruhsattır, tam kılmak daha iyidir. Ancak Hanefi yorumuna göre yolculukta namazı tam kılmak hoş değildir. Fakat yine de namaz olur.

Bir kimse gideceği yerde 15 günden az kalacaksa seferi sayılır. Ama daha fazla kalacaksa seferi olmaz. Fakat ne kadar kalacağı belli değilse o takdirde üç ay da sürse yine seferi sayılır.