FARKLI MEZHEPLER NEDEN EVLİLİĞE ENGELDİR? HEPİMİZ MÜSLÜMAN DEĞİL MİYİZ?
Pazartesi, 29 Şubat 2016 00:00

FARKLI MEZHEPLER NEDEN EVLİLİĞE ENGELDİR? HEPİMİZ MÜSLÜMAN DEĞİL MİYİZ?

Selamünaleyküm Süleyman hocam. Ben 3. sınıf üniversite öğrencisiyim. Kendi sınıfımdan olan bir erkekle  2 yıl kadar arkadaşlığımız var ve birbirimizi gerçekten seviyoruz. Arkadaşlığımızın 1. ayında ben onun Azeri olduğunu Caferi mezhebine mensup olduğunu öğrendim (ben Hanefi mezhebine mensubum) ve bazı aleviler gibi oruç tutmayan, namaz kılmayan birileri olarak algılayıp korkup bitirdim ama yapamadık tekrar başladık görüşmeye. Fakat araştırdım öğrendiklerim beni her geçen gün daha da sevindiriyordu. Oruç tutuyorlardı, hacca gidiyorlardı, namaz kılıyorlardı, fakat eli bağlı olmadan onu da araştırdım eli bağlamak farz değildi ve el açık olarak da kılınan namaz geçerliymiş. İlerisi konusunda konuştuk çocuklarımız olursa kendi gibi yetişsin istiyor ona da tamam dedim (doğru mu ettim yanlış mı ettim bilmiyorum) çocuğuma Kur'an-ı, Allah'ını, peygamberini öğrettikten sonra nasıl namaz kılarsa kılsın kalpten yapsın ibadetini. Ama geleceğe dair hala bir korkum var kendimden yana değil ben insanları mezhebine, ırkına veya dış görünüşüne göre yargılamam ama erkek arkadaşım tarihteki olayları hala diri tutabilecek tarzda konuşuyor bazen. Bana tarihte yaşanmış ve mezhep farklılığına sebep olmuş bazı siyasal olaylar yüzünden güzel giden bir birlikteliğin bitmesi çok saçma geliyor çaresizim çıkar yolu arıyorum bulamıyorum... Ailem eminim karşı çıkacak ilk duyduklarında ama onları bile ikna etmeye hazırım ben. Ne yapacağımı bilemez haldeyim hocam, okulumuzun bitmesine çok az bir süre kaldı bana yardımcı olursanız çok sevinirim. Allah şimdiden razı olsun. selam ve dua ile...

Cevap: İslâm'da mezhebin hiç önemi yoktur. Namazını kılan, orucunu tutan, Kur'ân'ı kabul eden herkes Müslüman'dır. Onunla evlenmekte sakınca yoktur. Ama sen diyorsun adam tarihte yaşanmış olayları canlı tutuyor. Yani Ebubekir'i, Ömer'i, Osman'ı kabul etmiyor. Bunları gasıp sayıyor. Bunların, Ali'nin hakkını gasbettiklerine inanıyor ve onlara buğzediyor. İşte bu yanlış. İslâm'da geçmişe sövülmez. Kaldı ki Ebubekir de Ömer de büyük devlet adamlarıdır. Onlar küçük site devletini İslâm İmparatorluğu haline getirmişlerdir. Onlar kendi çıkarlarını düşünmediler. Düşünselerdi kendi çocuklarını hükümdar yaparlar, saltanat kurarlardı. Bunu yapmadılar. İslâm âlemi onlara çok şey borçludur. Kur'ân'ı da toplayıp Mushaf haline getiren bu iki zattır. Bunlara dil uzatan cahildir, yobazdır. İranlılar niçin Ömer'e düşmandırlar bilir misin? Ömer İran'ın büşüm bölümünü fethedip İran'ı İslâm toprağına kattığı için. Onların Ebubekir ve Ömer'e düşmanlıklarının temelinde bu fetih olayları yatmaktadır. 

Şimdi o sevgili tuttuğun adam bu düşüncelerini bırakmaz. Çünkü önyargı ile şartlanmıştır. Eğer buna tahammül edebileceksen, evlenebilirsin. Ama ileride bu konu tartışmanıza sebebolacaksa zararın neresinden dönülse kâr olur. Allah senin hakkında hayırlısını versin. Annenin babanın rızası olmayan bir işi asla yapma kızım. Sevgili bulunabilir ama anne baba bulunamaz. Ebeveynin rızası Allah'ın rızasına yakındır. Onları memnun eden Allah'ı memnun eder.