İKİ MÜEZZİNİN KARŞILIKLI SELA OKUMASI HK.
Pazar, 28 Şubat 2016 00:00

İKİ MÜEZZİNİN KARŞILIKLI SELA OKUMASI HK.

Sayın hocam......burası Küçükçekmece, Cennet Mahallesi, PTT civarında Yavuz Selim camimiz var....... bugünlerde bir adet olmuş sanki.....öğlen selasını aynı mikrofondan iki kişi okuyor.....birisi örneğin Allahu ekber Allahu ekber diyor....diğeri de aynısını ikinci kez tekrarlıyor....birisi hayyale sela hayyale sela diyor -o bitiriyor, diğeri heyyale sela heyyale sela diyor...Ezanı Muhammedî iki kişi tarafından birer defa tekrarlanarak bir çırpıda iki kez okunuyor.   sanıyorum- aynı zamanda bir yarış var- bir seçim var.

Arada bir mikrofon kapanıyor, sela'nın bir kısmı okunmuyor, bir kısmı işitilmiyor. Biz elhamdülillah Müslümanız...Akşama kadar durmadan okunsa -asla rahatsız olmayız- ama dinen böyle alenen bir şehirde herkesin işitmesi maksadı ile iki kişinin bir sela'yı okuması caiz midir. -yani eğer yarış ve eğer seçilme varsa- cami içinde yapılması- da olabilir mi? Tekrar ediyorum. Ben asla sürekli okunsa aciz olmam çünkü Müslümanım sela okunmasına aşığım ama, merak edişim siz âlimsiniz...bu ikili okunma- dini kurallara uygun mudur. Saygılarımı sunarım...

Cevap: Aslında ezanı halka duyurmak için minareler yapılmıştır. Minare Hz. Peygamber'in zamanında yoktu. Daha sonra yapıldı. Peygamber zamanında olmayıp sonra dine sokulan uygulamalara bid'at denilir. Ancak bid'atin de iyisi ve kötüsü vardır. Minare dinin ruhuna uygun güzel bid'atlerdendir. Çünkü sesin daha geniş alana yayılmasını sağlar. Ezan okumak sünnettir. Ama her camide her vakit için ancak bir ezan okumak sünnettir. İki kez okumak sünnet değildir, yalnız Cuma günü halkın hazırlanması ve camiye gelip namaza yetişmelerini sağlamak için Hz. Osman zamanında bir ilk ezan ilave edilmiştir. Bu da Hz. Osman'ın başlattığı bir uygulamadır. Cuma dışında vakit için her camide ancak bir ezan okunur. O halde ezan kelimelerini iki kez yinelemek nedir, bid'attir. İki müezzinin mikrofona geçip karşılıklı olarak ezan kelimelerini nöbetleşe tekrar etmeleri bid'attir. Peygamber zamanında böyle bir uygulama olmamıştır. Ezan okumanın amacı namaz vaktini duyurmaktır. Mikro­fonların olduğu yerde artık ezanı böyle şova dönüştürmek bid'atin de bid'atidir. Bu, tamamen müezzinlerin şovudur. Böyle bir uygulamayı asla tasvibetmem. Çünkü dinde gösterişin, şovun yeri olmamalıdır. Peygamberimizin yapmadığı, sonradan dine sokulan şeyleri kaldırmak gerekir. Çünkü Hz. Peygamber'in, ortaya bid'atler çıkaranların cehennem­de yalnız başına kalacaklarına dair bir hadisleri de vardır. Sela okumak da bid'attir. Ama bu uygulama halkı olumlu etkiler. Ancak selâ sözlerinde dinin ruhuna aykırı söylemlerin bulunmamasına özen göstermek gerekir.