Ayakların meshi konusu *** Köpek beslemenin sakıncası var mı?
Cuma, 30 Eylül 2011 12:41

Ayakların meshi konusu

Sayın Süleyman Ateş, yazılarınızı zevkle okuyor birçoğunu da kesip saklıyorum. Kitaplarınızdan ancak gazete ile verilenleri alabiliyorum. İyi ki varsınız.

Sayın Hocam; siz din âlimleri, özellikle Diyanet İşleri yetkilileriyle bir araya gelerek televizyonlarda halka doğruları anlatabilseniz, derim. Çünkü bir Diyanet İşleri başkanı bile televizyona çıkıp kurban vaciptir, kesmek zorunludur diyerek vatandaşı sıkıntıya sokuyor. Din âlimi geçinenler, bir peygamberin, ümmetine, “camiye gelmeyin “ diyemeyeceğini düşünemez mi?

Abdest konusunda da televizyonlarda ısrarla ayakları yıkayın diyorlar.

Kurban Bayramının yaklaşması nedeniyle özellikle yazdım.

Saygılar sunuyorum. Hasan Karadağ Merzifon

Cevap: Değerli kardeşim sözünü ettiğiniz muhterem zat, üç dört yıl önce kurbanın sünnet olduğunu söylemişti. Hayvan tacirlerinden tepki görünce yön değiştirdi. Tabii sorumluluk mevkiinde bulananlar, şartların zorlamasıyla fikirlerinden ödün verebilirler ama bence esen rüzgâra göre yön değiştirmek, uygun düşmez. Âlim kişi, doğru bildiğini savunmalı, halktan yön alma yerine halka yön vermelidir.

 

Köpek beslemenin sakıncası var mı?

Peygamberimizin Mescidinde köpekler dolaşırdı. Peygamberimiz ve sahabileri orada namaz kılarlardı. Köpek elbiseye sürülmekle elbise pislenmez. Köpeğin salyası da pis değildir. Buna aykırı sözler, hep uydurma şeylerdir. Köpek insanları korkuttuğu ve bir de kuduz olma riski bulunduğu için evin içinde beslenmesi uygun görülmez ama aşılı ve temiz ise sorun yok. Yalnız gelenekte köpeklerin bahçede korunması uygundur. Köpeğin bulunduğu eve meleğin girmeyeceği rivayeti ise Kur’ân’a aykırıdır. Birkaç kez yazdığım üzere “Mâ min dâbbetin illâ huve âhizun bi nâsıyetihâ: Hiçbir canlı yoktur ki Allah onun perçeminden tutmasın, onu güdmesin.” (Hûd: 56). Her canlı Allah’ın güdümündedir. Allah, her canlıyı manevî korumalarla korur, yaşamını sürdürmesini sağlar. Hakir gördüğümüz köpeği de koruyan manevi varlıklar vardır. Ve insan nerede olursa olsun, kendisini korumakla ve eylemlerini saptamakla görevli melekler ondan hiç ama hiç ayrılmazlar. Ayrıca Peygamberimiz, köpeklerin de korunmasını, susamış bir köpeği sulayan hayat kadınının Allah tarafından bağışlandığını buyurmuştur. Allah’ı en çok kızdıran şey, kibir gurur ve yaratıkları hakir görmektir. Tekrar vurgulayalım. Köpekler de dâhil, her canlı Allah’ın güdümündedir. Allah’ın güdümünde olan varlıktan melekler kaçar mı?

 

 

   Copyright @ Süleyman Ateş