MİRAS TAKSİMİ *** SABAH NAMAZI
Perşembe, 11 Şubat 2016 00:00

MİRAS TAKSİMİ

Selamünaleyküm.

Evlatlık verildiğim ailede baba öldü. Vasiyet bırakmadı .Bıraktığı mirasında benim herhangi bir hakkım olmadığı için kendi akrabalarına miras dağılımını nasıl yapacağım?

Eşi sağ . 5 kardeşi var. 2 erkek 3 kız.

(erkek kardeşlerden bir tanesi önce vefat etti. onun 4 tane çocuğu var. 3 ü erkek bir kız)

Cevap: Ölen kişinin çocuğu olmadığına göre mirasının dörtte biri karısına verilir. Geriye kalan mal da kardeşler arasında taksim edilir. Kızlar birer, erkekler ikişer pay alır.

Nisa: 176: Senden fetvâ istiyorlar. De ki: Allâh size ana-babasız ve çocuksuz kişinin mirâsı hakkında hükmünü şöyle açıklıyor: Ölen kişinin çocuğu yok, bir kızkardeşi varsa, bıraktığı malın yarısı o(kız­kardeşi)nindir. Fakat kendisi, (ölen) kız­kardeşinin çocuğu yok­sa, onun mirâsını (tamamen) alır. Eğer (ölenin) iki kızkardeşi varsa, bıraktığının üçte ikisi onlarındır. Ve eğer (vârisler) erkek kadın birçok kardeşler olursa, erkeğe, iki kadının payı kadar (pay) verilir. Şaşırırsınız diye Allâh size (hük­münü) açıklıyor. Allâh, her şeyi bilir.

Nisa Suresinin son âyeti olan 176. âyete göre erkek olsun, kadın olsun, ölen kimsenin birkaç tane erkek ve kız kardeşi varsa miras, erkeğe, kadının iki katı düşecek şekilde bölüştürülür.

 


 

SABAH NAMAZI

Selamünaleyküm hocam size sabah namazı ile ilgili bir sorum olacak ben Almanya'da yaşıyorum, daha önce bana başka konuda da yardımcı oldunuz. Allah razı olsun, soruma gelince: Ben sabah saat 06.00 da işe başlıyorum ama sabah namazını saat 06:30 dan itibaren kılınıyor. İş yerinde kesinlikle kılma imkanı yok, nasıl yapabilirim? İşe gitmeden önce evde kılabilir miyim, yada öğleden sonra geldiğimde öğle ikindi namazları ile kazamı yapmam gerekir, şimdiden teşekkür ediyorum, size hayırlı günler diliyorum…

Cevap: Sabah namazı tan yerinin ağarmasıyla başlar. Bu da güneşin doğma­sından iki saat öncedir. Türkler sabah namazını geciktirerek kılıyorlar. Oysa meselâ Arabistan'da şafak vakti sabah namazını kılarlar. Siz kardeşim işe gitmeden önce sabah namazını kılar, sonra işinize gidersiniz. Önemli olan namazı birkaç dakika önce veya sonra kılmak değil, gönlü Allah'a vererek huzur ile kılmaktır. Namazınızı güzelce kılar, içiniz rahat olarak işinize gidersiniz. Allah herkese gönül huzuru versin.