KADIN MAHREMSİZ HACCA GİDEMEZ Mİ? *** NAMAZDA ELDE KURAN OKUMAK
Pazartesi, 25 Ocak 2016 00:00

KADIN MAHREMSİZ HACCA GİDEMEZ Mİ?

Hocam; bu yıl hac kayıtları başladı. İlk defa kaydoldum. Ancak bekârım, 51 yaşındayım hanımım. Mahrem olacak oğlum, babam kimse yok. Hanım arkadaşla giderim diye düşünmüştüm...

Tur şirketleri turdaki beylerden dayı gibi gösteriyor vs dediler, pek hoş gözükmüyor, kimi kandıracağız.. Ne zaman çıkar bilemiyorum ama gidilemez mi?

Bir de bazen vakti kaçırınca o vakti kaza etmek veya sonraki vakitle cem etmek tercihi olur mu, farkı var mıdır? (İkindi örneğin)

Allah razı olsun, çok teşekkür ederim. Saygılar, hürmetler...

Cevap: Kadının hacca gidebilmek için mahrem erkeğin bulunması şimdinin meselesi değildir. Kadın başka kadınlarla birlikte hacca gidebilir. Zaten Diyanet veya şirketler tek kadını yalnız başına alıp hacca götürmüyorlar. Bir uçak dolusu erkek ve kadın var. Yol güvenli, gittiğiniz yer güvenli. Artık mahrem erkek aramaya gerek yok. Eğer sıra gelirse hacca gidiniz, tereddüde lüzum yoktur.

Herhangi bir vaktin namazını kaçırınca o namazı müteakip vaktin namazıyla birleştirerek kılmak lâzımdır. Önce kaçırılan namaz kılınır, ardından müteakip vaktin namazı kılınır.


 

NAMAZDA ELDE KURAN OKUMAK

Namaz sırasında ayakta kuran okurken meal Kur'ân'dan Türkçe okuyorum. Yani ayakta elimde kuran oluyor rükua eğilirken yan tarafıma bırakıp rüku ve secde ediyorum bu uygulamanın herhangi bir sakıncası var mı? Neden böyle yapıyorum Arapça bildiğim sure sayısı kısıtlı ve bütün namazlarım belirli sureler etrafında dönüyor bu şekilde her rekatta Kuran'ın değişik surelerini okuyarak hem de anlayarak daha doğru yapıyormuşum gibi geliyor...

Cevap: Yaptığınız uygulamada hiçbir sakınca yoktur. Zaten İslâm âleminde bazı yerlerde böyle yapılmaktadır. Hz. Âişe'nin uşağı Mushaf'a bakarak okumak suretiyle teravih namazı kıldırıyordu. Arkasında Hz. Âişe cemaat oluyordu.