KUR'ANIN MUSİKİ İLE OKUNMASI *** İSİM KOYMA *** SÜT VEREN KADIN HAMILE KALIRSA NE OLUR?
Pazartesi, 18 Ocak 2016 00:00

KUR'ANIN MUSİKİ İLE OKUNMASI

Sayın Hocam, cevabını bulamadığım konu hakkında lütfen çok kısa olarak beni aydınlatabilirseniz kafamdaki istifam bitecek. Teşek­kürler.

Kur'ân’ı niçin kafiyeli yani şarkı söyler gibi okunuyor, imam namazda kitaptan okur gibi değil de bir notaya uyar gibi okumakta, neden böyle, bu peygamberimiz zamanında da mı böyle idi, yoksa sonradan böyle bir usul mü ihdas edilmiştir. Şimdiden teşekkürler eder, sağlıklı günler dilerim...

Cevap: Hz. Peygamber "Kur'ân'ı seslerinizle güzelleştiriniz!" buyurmuştur. Kur'ân'ın kendine özgü bir musikisi vardır. Kur'ân şarkı musikisiyle değil, kendine özgü musiki ile okunur. Bunu uzmanlar bilirler. Ama Kur'ân'ı ille musiki ile okumak şart değildir. Düz olarak özellikle manasını düşüne düşüne okumak daha makbuldür. Ama manayı düşünerek okuyan da kaç kişi? Ayrıca sizin bu konuya takılmanızın manasını da anlamıyorum. İmam sesli okur, bu her yerde böyledir. Çünkü sesli okuyunca cemaat daha çok etkilenir. Hele manasını bilmeyenler, hiç değilse musikiden etkilenirler. Dünyanın neresine gitsen her yerde imamların Ku'ân'ı sesli olarak okuduklarına tanık olursun. Ama dediğim gibi Kur'ân musikisi asla şarkı musikisi gibi değildir. Güzel sesleriyle Kur'an'a özgü musiki ile okuyanların cemaat üzerindeki etkisi bir başka olur.


 

İSİM KOYMA

Sayın Hocam, günümüz isimlerine bakıldığında biz de ondan etkilenerek vermeyi düşünüyoruz. Kızım olacak ve adını Damla ver­meyi istedik. Ama dini boyutu var mıdır diye Siz değerli Hocama sormak isterim.

Cevap: Damla duru bir Türkçe kelimedir. İsim olarak da güzel bir kelimedir. İnşaallah kızınıza damla damla rahmet ve feyiz akar.


 

SÜT VEREN KADIN HAMILE KALIRSA NE OLUR?

Süt veren kadın hamile kalırsa hiçbir şey gerekmez. Sütü varsa emzirir, yoksa sütten keser çocuğu.