CENNET HAKKINDA *** CENNET *** ÖLÜLERE YAPILABİLECEKLER
Pazar, 27 Aralık 2015 00:00

CENNET HAKKINDA*

Sevgili Hocam; bundan 1 ay önce babamı kaybettim. Bu olaydan sonra benim size sormak istediğim birkaç soru var.

1) Kur’ân-ı Kerîm’de cennet hep çoğul olarak cennetler diye ifade edilmektedir. Buradan cennetin birden fazla olduğunu anlayabilir miyiz? Yani cennette de kademeler mi vardır? Adn cenneti ne demektir.?

2) Ölen bir insanın ruhu kıyamet gününe kadar yine de amellerine göre cennet veya cehennemde mi tutulmaktadır?........

Cevap: 1) Cennet de tek değil, cehennem de. Kur'ân'a göre cehennem yedi kapılı, yani yedi bölümlüdür. Cennet ise çoktur ama Kur'ân'da bölümleri sayılmaz. Ancak hadislerde cennetin sekiz bölümlü veya katlı olduğu belirtilir. Elbette öyle olmalıdır. Çünkü insanlar çeşit çeşittir. Kiminin ahlakı vasat, kiminin yüksek, kiminin zekâtı, sadaksı çok, kiminin orucu, namazı fazla, kimi sevgi dolu, kimi öfke ile patlar. İnsanlar karakterlerine göre gruplara ayrılırlar ve her grup ayrı bir cennete gider. Ayrıntıyı Allah bilir.

Cevap: 2) İnsan ölür ölmez, yani bedenden çıkan ruh, ya cennet gibi bir hayata gider, karakterine uygun insan ruhlarıyla yaşar. Ya da cehennem gibi bir hayata gidip sıkıntılar çeker. Ama azap ve sıkıntı sonsuz değil, ruhu olgunlaştırmak içindir. Kirlerinden kurtulan ruh, üst makamlara çıkar, sonunda cenete gider.


 

 

CEN­NET NİMETLERİ VE YİYECEKLERİ*

Cennette her türlü yiyecek var, tabii ki onlardan faydalanacağız, ancak fiziki olarak düşünürsek, yiyen insanın dışkısı da olur, o güzelim mis kokan cenneti kirletmez miyiz?

Cevap: Cennetin dışkısı meselesine gelince, kanaatime göre âhiret nimet ve azabı dünyadakilere şeklen benzese de asılda tamamen farklıdır. Cen­net nimetlerini ve yiyeceklerini fiziksel dünya yiyecekleri gibi anlamak hatâdır. O ruhsal âlemde yiyeceğin lezzeti dünyadakinden kat kat fazladır ama tortusu ve dışkısı yoktur. Bunu rüya haliyle karşılaştırabilirsiniz. Rü­yada yemekler yersiniz, bunlardan büyük zevk de alırsınız ama bunlar bedende bir dışkı bırakmaz. Çünküruhânîdir, o âlemin yiyeceklerinin fizik­sel tortusu olmaz. Gerçeği Allah bilir.


 

ÖLÜLERE YAPILABİLECEKLER*

Hocam, ölen insanın ardından onun ruhunu rahatlatmak için veya ona sevap kazandırmak için ne yapılabilir? Meselâ biz Yasîn Suresi'ni okuyoruz. Ayrıca Yasin Suresi Türkçe olarak ölünün ardından okunabilir mi?

Cevap: Ölenin ruhunun rahatlaması için çokça dua edin, sadaka verin, onu hayır ile anın. Kur'ân okuyun. Yasin şart değil. Kur'ân'ın hepsi bir. Neresinden okusanız olur. Kur'ân Meâli okumak da Kur'ân okumak gibi sevaptır