Kurban sorunu *** Hayırsız evlat öyküsü
Cumartesi, 24 Eylül 2011 11:56

Kurban sorunu

Sayın Hocam, bugüne kadar kesimli kurban bağışı yapıyordum. Ancak bu yıl aklım çok karıştı. İki yıldır maaşlarımız yarı yarıya düştü ve aslında hiçbir birikmiş param yok.

Öte yandan Allah rızası için, başka lüks harcamalarımı kısarak, bir şeylerden feragat etmek suretiyle yardım yapmanın da ruhuma ve vicdanıma seslenmesi, iyi gelmesi nedeniyle illaki böyle günlerde candan bir takım güzellikler yapmak istiyorum. Bağış yaptığım kuruluş da kesim işine son verince kararımı son güne kadar erteledim. Bugün google a girdim ve “Kurban – Süleyman Ateş” yazdım. Konuya ilişkin tüm açıklamalarınızı okudum. Okuduklarımın ışığında kendime göre bir karar verip uyguladım. Allah sizden razı olsun. Başımızdan eksik etmesin. Güzel ve mübarek ellerinizden öperim. Elvan Ketenoğlu

Cevap: Allah niyyetinize göre sizi ödüllendirsin, Bayramınız mübarek olsun.


Hayırsız evlat öyküsü

Sayın Hocam; köşenizi sürekli takip ediyorum. Allah sizden razı olsun. Benim sizden bir istirhamım var. Gece uykularım kaçıyor. Sorunum şu:

Ben 56 yaşında emekli bir bayanım. Eşim de emekli, İstanbul’da yaşıyoruz. 4 yıl önce babam vefat etti. 80 yaşındaki annem 53 yaşında emekli evli erkek kardeşimin yanına gitti. Ama orada kötü muamele gördü. Hem gelin hem kardeşim her gün bağıra çağıra anneme eziyet etmişler. Bankalardan kredi çektirip maaşına el koymuşlar. Annem bize ağlayarak telefon etti, durumunu söyledi. Biz de ziyaretine gittik, bizim yanımızda kardeşim “Bu kadın 5 trilyona çekilmez” ifadesini kullandı. Kendi annesi için. Biz de annemi alıp İstanbul’a getirdik. Babamdan kalan taşrada iki ev vardı. Kardeşim babama ait olanı zorla sattırdı. Annemin evi dağıldı. Eşyalarını alıp İstanbul’a getirdik. Evini taşıdık. Kiralık ev tuttuk. Biz her gün annemin ihtiyaçlarını karşılayıp ziyaretine gidiyoruz. Kendimize yakın tuttuk evi.

Ama annemin çilesi bitmedi. Kardeşim sık sık anneme telefon edip para istedi. Veremem oğlum bende de yok deyince anneme, yani kendi annesine "terbiyesiz kadın "diye bağırdı. Ve o gün bu gündür kardeşim annemi ne dini bayramlarda ne anneler gününde ne kandillerde, ne de aralarda hiç aramıyor. Adeta ilişkiyi kesti. Annem kendisine ait olan ikinci evi de sattı. Biraz para gönderdi. Ama İstanbul gibi yerde annem sağlık sorunları yaşamaya başladı. Nitekim yeni kalça protez ameliyatı oldu. Ciddi para harcandı. Hatta ameliyatın ikinci günü kardeşim annemi cepten arayıp gene para istedi, annem "ameliyattan yeni çıktım gönderemem" deyince gene bağırıp çağırdı. Ve annemle ilişkiyi kestiğini söyledi. (para verilmediği için...)

Yalnız bu arada annem kendi evini satınca, bana kardeşime daha önce verdiği toplu paranın karşılığı kadar bana 50 bin lira para verdi, senin hakkın geçmesin kızım dedi.

İşte benim uykularımı kaçıran da bu. Annemin bana verdiği para helal mi? Yani kendi isteğiyle verdi. Ve anneme sahip çıkacak tek evladıyım. Ancak yanlış anlamayın. Tabii ki para da vermese ben gene bakacaktım. Ayrıca babamın sağlığında 30 yıl kardeşime sürekli para desteği yapıldı. Hem de ciddi paralar. 9 defa araba alındı, o her seferinde sattı, parasını yedi. Kardeşimin ayrıca kumar alışkanlığı var.

Tanıdıklar, kardeşimin maddi sıkıntı çektiğini söylüyor. Ancak annemin hala kredi borçları bitmedi ve hep anaparadan yiyor. Çok az bir parası var. Ben ise annemin bana verdiği parayı ihtiyat olarak bankada tutuyorum. Gerçi bana hediye etti annem bu parayı ama gene de içim rahat değil hocam. Bu para bana helal olur mu? Bir okur

Cevap: Anneniz, kendi malından istediği gibi tasarruf yapabilir. İsterse paranın tümünü bir çocuğuna veya hayır kurumuna bağışlayabilir. İslam’da kişi malında istediği gibi harcama yapmakta özgürdür. Yani annenizin size verdiği para sizin için helaldir.

 

 

   Copyright @ Süleyman Ateş