KOLA HARAM MI? *** CÜNÜP GEZMENİN GÜNAHI YOK MU?*
Pazar, 20 Aralık 2015 00:00

KOLA HARAM MI?*

Cevap: Kola haram değildir. Kur'ân'da sarhoşluk veren alkollü içkiler, özellikle de üzümden yapılan hamr (yani şarap) haramdır. Falan şeyde kafein varmış, o da harammış. Bu sizin yorumunuz. O zaman portakalda, limonda da bir miktar alkol vardır. Onlar da mı haram? Bildiğim kadarıyla kahvede de kafein var. İslâm âleminde her yerde kahve içilir. Bu tür düşünceler dini yaşanmaz hale getirmekten başka işe yaramaz. Bırakın bunları. Ben Kola içip de sarhoş olan kimseyi duymadım. Suudi Arabistan'da alimi de, halkı da kola içip durur. Yani dünyada en halis Müslüman siz misiniz?


 

CÜNÜP GEZMENİN GÜNAHI YOK MU?*

Cevap: Kur’ân’da namaz kılmak için abdest alınması, cünüp olanın ise yıkanması emredilir. Abdest ve yıkanmak ibadet değil, ibadete vesiledir. “Ama namaz kılmayanın cünüp gezmesinde sakınca yoktur”, ifadesi hatâlıdır. Günde beş namaz var. Kişi kılmadığı her namazdan ötürü büyük günah işlemiş olur. Namaz zamanı abdestini alıp, yahut yıkanıp namazını kılmayan kimse günah işlediğine göre cünüp gezen kimse de dolayısıyla her namaz vakti için günah kazanmış olur. Gerçi Kur’ân’da cünüp gezmenin günah olduğuna dair bir ifade yok ise de temizlik, pislikten kaçınma Kur’ân’ın emridir. “Elbiseni temizle, pislikten kaçın!” (Müd­des­sir: 4)

Ayrıca Hadislerde cünüplükten yıkanmanın, Allah’ın, insanlar üzerinde bulunan bir emaneti olduğu belirtilmiştir. Namaz, oruç, zekât ve cünüplükten yıkanma, Allah’ın emanetidir. Bunlar, gerçekte sadece Al­lah’ın bileceği gizli şeylerdir. Çünkü kul namaz kılmadığı halde “kıl­dım”, oruç tutmadığı halde “tuttum”, yıkanmadığı halde “yıkandım” diyebilir. Böyle buyuran Peygamber (s.a.v.), İsterseniz ‘gizlilerin yoklanıp açığa çıkarılacağı gün!” (Târık Suresi) âyetini okuyunuz!” buyurmuştur. Cünüplükten yıkanmanın, kul üzerinde Allah’ın gizli bir emaneti olduğunu vurgulayan hadisten sonra Abdullah ibn Ömer: “Kıyamet gününde Allah her gizliyi açığa çıkarır. Açığa çıkan gizlerden kimi yüzlerde süs, kiminde utanç olur!” demiştir (Kurtubî, Cüz: 20, s. 9)

Peygamber Aleyhisselâm, Müslüman olanlardan bey’at alırken dinin altı temel şartını yerine getirecekleri hakkında kadınlardan söz almıştır: Bunlar: Şahadet getirmek, namaz kılmak, oruç tutmak, zekât vermek, hacca gitmek ve cünüplükten yıkanmaktır. (Kurtubî, Cüz: 18, s. 73)

Görüldüğü üzere cünüplükten yıkanmak hem Kur’ân’ın buy­ruğu, hem de Hz. Peygamber’in, dinin altı temel şartından biri olarak yeni Müslüman olanlardan mutlaka yapılacağı hususunda söz aldığı bir görevdir. Yapılması gereken bu görevi kasten yapmamak büyük günahtır.

 

*yazı arşivden alınmıştır