Kürtajın dinde yeri *** Kurban yardımı çocuğuna verilebilir mi?
Cuma, 23 Eylül 2011 11:45

Kürtajın dinde yeri

Merhaba Hocam; ben Bahçeşehir Üniversitesi Gazetecilik bölümü öğrencisiyim. Bu yıl bitirme projesi yapmam gerekiyor ve konum kürtaj. Sizden öğrenmek istediğim, kürtajın İslâm dini açısından değerlendirilmesi konusunda bir yazı yazabilir misiniz bana? Yani İslam dini kürtaja nasıl yaklaşıyor? Kürtaj caiz midir? Kürtaj yaptırma durumunda katil konumunda mı olunur yoksa kadın hakkı mıdır? Özellikle İslam dinine değinip daha sonra biraz da diğer dinlerde yaklaşım nasıldır? Çok sağ olun hocam. Cevap verirseniz sevinirim. Hocam benim için gerçekten çok önemli bir proje bir A4 sayfası boyutunda yazı yazarsanız inanın çok sevineceğim. Olumlu ya da olumsuz lütfen cevap verin. Tekrar tekrar teşekkür ederim. Saygılar. Saliha H. T.

Cevap: Kürtaj hakkında özetle İslâm'ın görüşü şudur:

İslâmiyet, anne karnında teşekkül etmiş bir çocuğu düşürmeyi yasaklamıştır. Hele rahimdeki çocuğun organları teşekkül edip ruh üflendikten sonra çocuğu düşürmek cinayettir.

Şayet çocuğun doğumu, annenin ölümüne sebebolacaksa, o zaman annenin ölümü yerine çocuğu düşürmek caizdir. Çocuk için anne feda edilemez.

İmam Gazali, çocuk düşürmenin caiz olmadığını açıklarken azlin de çocuk düşürme gibi olduğunu söyleyenlere cevaben, azlin çocuk düşürme gibi olmadığını, onunla asla kıyaslanamayacağını anlatıyor ve diyor ki: "Çünkü çocuk düşürme, mevcudolan bir varlığa karşı işlenen bir cinayettir. Bu varlığın birçok mertebeleri vardır. İşte bu varlık mertebelerinin birincisi, erkek suyu damlasının rahme girmesi, kadının suyu ile (yani yumurta ile) karışması ve canlanmaya hazırlanmasıdır ki bunu bozmak cinayettir. Eğer cenin, bir çiğnem et ve kan pıhtısı haline gelirse cinayet daha büyür. Eğer ruh üflenir, uzuvları belirlenirse cinayet daha da artar. Hele çocuk, anne rahminden diri olarak ayrılır da (dışarıda ölürse) bu, cinayetlerin en büyüğüdür." (İhya: 2/64-65)

 

Kurban yardımı çocuğuna verilebilir mi?

Hocam hayırlı günler, Kurban konusunda bir sorumuz olacaktı. Annem dedemden kalan maaşı alıyor, yalnız eve bakıyor. Kurban yardımı konusunda işsiz olduğum için bana yardım etmek amacıyla bağış yapmak istiyor. Benim 20.000 ytl param var, 43 yaşındayım. 5 aydır işsizim. Kurban yardımını da bana yapmak istiyor. Bana kurban yardım bağışı olur mu? Teşekkür eder iyi çalışmalar dilerim. Tansel E.

Cevap: 20 bin tl. Parası olan zengindir, fakir değildir. Kurban yardım değil, Allah için hayvan kesmek ve etini yiyip fakirlere de yedirmektir. Ama kurban kesmek sünnettir. Dileyen keser, kesen sevap alır. Kesmeyen günah işlemiş olmaz. Ömürde bir kez kurban kesmek de yeterlidir. Annen isterse o parayı sana verebilir ama bu kurban yardımı olmaz. Çünkü insan kendi çocuklarına ve atalarına sadaka, zekât türünden yardım yapamaz.

 

 

   Copyright @ Süleyman AteÅŸ