Çorap üzerine mesh *** Ya Rabbi diye dua etmiyormuş *** Önemli olan adağın kendisini yerine getirmektir
Perşembe, 22 Eylül 2011 11:35

Çorap üzerine mesh

Sayın hocam, çalışan bir bayanın iş yerindeki ortamdan dolayı abdest almasındaki zorluk nedeniyle evinde çorap üzerine meshetmek suretiyle abdest alıp öğle ve ikindi vakitlerinde bu şekilde abdest tazeleyip namaz kılabilir mi?

Cevap: Evet yalnız bayan değil, herkes giydiği çorap üzerine meshedebilir. Bu şekilde aldığı abdestle namazını kılar. Abdesti bozulunca yine çorap üzerine meshetmek suretiyle abdestini alabilir.


Ya Rabbi diye dua etmiyormuş

Efendim: aciz kaldığım yerde size başvurup cevap alıyorum. Lütfen beni bağışlayınız.

Hocam: okuyup görüyoruz. Deniliyor ki......bir kimse: 1- ya erhamerrahimin, 2- ya rabbül-alemin 3- ya rabbi   ya rabbi - 4- ya- celle celâluhu

Bu şekilde halikıne dua eder ve çağırırsa-zikrederse- Allah isterse ona, isteğini verir.

Benim bunlardan asla şüpem yok....ancak ilim olsun diye birşey bilelim diye ben İncili de okuyorum, inceliyorum. İncil’de Hz. İsa’ya:   “ya rabbi” diye çağırıyorlar bilgisayarda. “ya rabbi” demek “ya haham” demektir. Veya “ya din adamı” demektir. Deniliyor.

Hocam lütfen cevaplayınız, ben şimdi “ya rabbi ya rabbi” diye zikretmek istemiyorum. Lütfen doğrusu nedir. Yazarsanız Allah sizden razı olsun saygılarımı sunarım. Kemal Alan

Cevap: Ribbi ile Rab farklıdır. Kur'ân'da rab âlemlerin yaratıcısı Allah'ın sıfatıdır. Fatiha Suresinde O'nun Âlemlerin Rabbi olduğu vurgulanır. Ribbi ise din adamı, haham demektir. Yahudiler içinde İsa’ya inananlar ona "Ey Ribbi" diye hitabetmişlerdir. Çünkü gerçekte İsa bir din adamı, bir haham olarak yetiştirilmişti.

 

Önemli olan adağın kendisini yerine getirmektir

Selamünaleyküm hocam. Ben üniversiteyi bitirdikten sonra bir adak yapmıştım, demiştim ki eğer devlet işine başlarsam (memur olarak düşünmüştüm) ilk maaşım ile bir kurban keseceğim... Şimdi bir belediyede işe alındım ancak işçi kadrosuyla yani maaşım tahminimden daha düşük oldu ve bu koşullarda ilk maaşımla kurban kesmem çok zor ayrıca gurbette çalışıyorum. Hocam bu sözüm içime dert oldu sözüm söz tabii ki keseceğim ancak ilk maaşımla kesemem diye korkuyorum... Elim rahatlayınca kessem yüce ALLAH kabul buyurur mu lütfen bana bilgi verin hocam. Efe Cem

Cevap: Adakta yer ve zaman tayini önemli değildir. Temel adak önemlidir. Durumunuz müsait olduğu zaman bir kurban kesersiniz.

 

 

   Copyright @ Süleyman Ateş