SURELERİN SIRASI *** OKU EMRİ VE ÜMMÎ KAVRAMI
Cumartesi, 28 Kasım 2015 00:00

SURELERİN SIRASI

Sayın hocam Kur'an-ı Kerîm de oku ayeti niçin sonlardadır? Bunun bir nedeni var mıdır? Bir arkadaşım sordu, cevap veremedim. İnternetten araştırdım tatmin edici bir cevap bulamadım. Teşekkürler...

Cevap: Hz. Osman zamanında Kur'ân yeniden derlenirken Surelerin sırala­masında bazı kriterler düşünülerek sureler sıraya konmuştur. Uzun sureler baş tarafa konmuş, kısa fasılalı âyetleri içeren sureler de sona konmuştur. Bu Hz. Ali de dahil bütün sahabilerin oybirliğiyle yapılmıştır. Öyle olmasaydı, Osman'dan sonra Halife seçilen ve 4,5 yıl iktidarda kalan Hz. Ali bu sıralamayı değiştirirdi. Ama değiştirmedi, olduğu gibi kaldı. Bununla beraber sure sıraları farklı olan özel nüshalar da vardı ama bunlar artık yoktur. Olsa da önemli değil. Çünkü surelerin içerdiği âyetlerde değişiklik yoktur. Değişiklik sadece sıralamadadır. Bunlar da sonuçta kesin bilgi ifade etmeyen rivayetlerdir. Rivayetin doğru olma ihtimali yanında yalan,yanlış olma ihtimali de vardır. Onun için kuşku taşıyan sözler üzerine inanç kurulmaz. Hz. Osman zamanında konunun uzmanı bir hey'et (komisyon) tarafından yazılan ve resmen kabul edilen Devlet Mushafı, bütün Müslümanların oybirliğiyle kabul ve tasdik ettiği mushaftır. Bazı kimselerin art niyetle kuşku uyandırmaya yönelik sözlerinin hiçbir ilmi değeri yoktur.


 

OKU EMRİ VE ÜMMÎ KAVRAMI

Hocam Allahtan size sağlık afiyet ve mutluluklar diliyorum. Hocam benim sorum Alak Suresinin ilk ayetleri ile ilgili olacak cevaplandırırsanız çok sevinirim. Hocam Cebrail (A.S.) peygamberimize oku diyor. Peki o zamana kadar inen Kuran ayetleri yok. Cebrail (A.S.) peygamberimizden neyi okumasını istiyor. Hocam bir de Cebrail (A.S.) peygamberimize okuma yazma bilmediği halde neden oku diyor. Peygamberimiz gerçekten de ümmi (yani okuma yazma bilmeyen birimidir?) Bu ümmi kelimesinin başka anlamları da var mıdır? hocam siz peygamberimizin ümmi olma kavramını nasıl açıklıyorsunuz? Açıklarsanız çok sevinirim. Hocam başarı­larınızın de­vamını diler ve Allah'ın ilminizi arttırmasını dilerim.

Cevap: Cebrail, O andan itibaren kendisine verecek vahiyleri okumasını emrediyor. Bu soru yeni değil. Ne çıkarmak istiyorsunuz bundan? Yeni bir keşif mi var? Boş işlerle uğraşıp durmanın yararı ne?