AKLIMIZDAN GEÇEN İSTENMEYEN DÜŞÜNCELERDEN SORUMLU MUYUZ? *** TUHAF SORU
Perşembe, 26 Kasım 2015 00:00

AKLIMIZDAN GEÇEN İSTENMEYEN DÜŞÜNCELERDEN SORUMLU MUYUZ?

Selamünaleyküm hocam, ben 19 yaşındayım, öğrenciyim 1 yıldır bende vesvese durumları var; aklıma istenmeyen düşünceler geliyor. Bu bana bazı takıntılar yaptırıyor onun arkasından tövbe estağfurullah, ben düşünmüyorum düşündürülüyorum, diyorum çünkü onları ben söylemiyorum, düşünmüyorum birden bu düşünceler ne zaman yalnız kalsam namaz kılarken, ders çalışırken hep aklıma geliyor. Her işimden alıkoyuyor ders çalışamıyorum; abdestimi tekrarlıyorum. Hocam ne yapmalıyım bunun için ilaç kullanıyorum ama gene oluyor birden o düşünceler geliyor ve daralıyorum şeytan hep bunun gibi vesvese geliyor aklıma hastalık adı geçiyor başka şeyler de geliyor hiç düşünmediğim bunlardan nasıl kurtulabilirim hocam bunlardan mesul müyüm hocam. Yardımınız için teşekkürler...

Cevap: Kızım senin yazdıkların psikolojik takıntı halidir. Bunlar üzerinde durma. Aklınızdan geçen şeyler eyleme geçmedikçe sorumluluk olmaz. Kötü dü­şünceleri atmaya çalışırsan bunların zararı olmaz. Ama içine gelen düşünce kararlı hale gelir, onu uygulamak için fırsat kollarsan, fırsat bulduğun zaman uygulamayı planlarsan, yani kötü ve haram düşüncen kararlı hale gelirse o düşünce ruhunu kirletir, ruhun safiyetini bozar. İşte günah dediğin şey de ruhun temizliğini bozan şeydir. Mümkün olduğu ölçüde kötü düşünceleri içinden at, onlar gelince yer değiştir, başka bir şeyle meşgul ol. Allah'a yönel. Bir gün bu durumun geçer. Allah sağlık ve gönül huzuru versin.

 


 

TUHAF SORU

Hocam kamu kurumunda çalışıyorum. Kuruma ait lojmanda oturmakta dini­mizce sakınca var mıdır? Burada uygun fiyata oturduğumuz zaman Devletin bak­makla yükümlü olduğu vatandaşının hakkına girmiş olur muyuz. Ayrıca lokal vs. gibi yerlerde piyasadan daha uygun fiyata elde edilen hizmetlerdeki haram/helal hükmü nedir?

Bir de ... hocamız zekat için ihtiyaçtan fazlasının verilmesini, bunun 40 ta 1 ile sınırlanmaması gerektiğini söylüyor. Bu konudaki görüşünüz nedir? Sizin gibi aydın ilim adamlarına ihtiyacımız var, çoğu görüşünüzü beğenerek destekliyorum

Kur'anda okuyup da bu böyle olmalı dediğim şeyleri sizden de duymak beni çok mutlu ediyor.

Sorumu sayfanızda yayınlarsanız ismimi eklemezseniz sevinirim. iyi çalış­malar diler saygılar sunarım...

Cevap: Devletin size verdiği lojmanda oturmanız niçin hakka tecavüz olsun? O sizin hakkınız. Devlet yasalar ve yönetmelikler çerçevesinde size maaş verir, konut yardımı verir veya lojman verir. Bunun haram olan yanı yoktur.

Sözünü ettiğiniz hocanız ne fetva vermişse siz onu kendisine sorun. Ben o kadar derin âlim (!) değilim.