Kordun bağlatmak *** Âmin sözü ve Hac ayları *** Kotayı artıran ilginç dua
Çarşamba, 21 Eylül 2011 11:23

Kordun baÄŸlatmak

Ben idrar yolunda birikmiş et nedeniyle ameliyat olacağım. Doktor bana isterse çocuğun olmaması için kordonlarını da bu esnada bağlatayım. Ben 4 çocuk babasıyım. Erkeklerin kordun bağlatması caiz mi? Saygılar. H. D.

Cevap: Niçin kordon bağlatıyorsun? Allah'ın yaratışını bozuyorsun? Zorunlu bir durum olmadıkça böyle bir şeyi yapman senin için iyi olmaz. Belki ileride ihtiyacın olabilir. Çocuk olmasını istemiyorsan başka yolları vardır. Yine tercih sana aittir.

 

Âmin sözü ve Hac ayları

Sayın Hocam; Size iki sorum olacak, lütfedip cevaplarsanız memnun olurum. Müstakil namazlarımızda veya çeşitli sebeplerle okuduğumuz Fatiha surelerinden sora Âmin demeli miyiz? Bid’at mıdır, âyete ilave olarak yorumlanabilir mi?

Hac için Şevval, Zilkade ayları Zilhicce gibi midir? O aylarda da Hac yapıldığında gerçek hacı olunur mu? Kâbe’de yoğunluk olmasın diye mi bu aylarda Hac’a izin verilmiştir? Haram ayların hepsi aynı derecede Hacı olmaya izin verir mi? Saygılarımı sunarım. Mustafa Tanır

Cevap: Fatiha okunduktan sonra âmin denilir. Bu gerek tek başına gerek cemaatle kılınan namazlarda söylenecek bir sözdür. Peygamberimizin de emri ve uygulamasıdır. Şevval, Zilka'de ve Zilhicce ayları hac aylarıdır ama ilk ikisi hacca hazırlanma ayıdır. Zilhicce ayında ise hac ibadeti yapılır. Zilhiccenin 9’ncu günü Arafat'ta bir an olsun durmayan kimsenin haccı olmaz. Çünkü Hac esas itibariyle Arafat'ta durmaktır.

 

Kotayı artıran ilginç dua

Saygıdeğer hocam hayırlı sabahlar, yine sizi rahatsız edeceğim, Türkiye’den yine bir hoca efendi geldi diyanetin tabii ki, Ankara'dan geldi hatta müftü imiş, tebrik ederim yine de ama çok üzülüyorum. Koskoca müftünün söylediğine bakın lütfen, daha ilk gün yani geldiği gün verdiği vaaz idi, diyor ki arkadaşlar cemaatimden biri 4 senedir hacca gitmek için yazılmış, sıra bekliyormuş, bir türlü çıkmıyormuş, sırası gelmiyormuş, şikâyet etmiş, dert yanmış cemaatten biri.

Bu sayın hocam demiş ki: Amcacığım sen hiç erenlerin duasını ettin mi Allah’a? O da çok dua ettim ama yine de sıram gelmedi demiş, hoca efendi de demiş ki öyle olmaz. Sen hiç gece kalktın da 2 rekat namaz kıldın mı demiş. O da hayır, demiş. İşte dua etseydin olurdu demiş. Yani, arkadaşım gece kalksaydı namaz kılsa ve dua etseydi sırası gelecekti, hatta Arabistan devleti kotayı da çoğaltacaktı. Yani öyle mi hocam, inanın utandım. Ayıp yani bunlar bizi aptal mı zannediyor ne, ama bugün bu sayın hoca efendiye bir mektup yazacağım, vereceğim.

İşte böyle hocam nasıl oluyor da böyle cahilce, yobazca bir din âlimi oluyor şaşıyorum. Ayıp değil mi hocam, bu arkadaş müftü üstelik, bunun dua ile ne ilgisi var, Diyanetin beceriksizliğinden ve Arabistan’ın kotasından kaynaklanan bir sorun bu, mesela yıllardır hacca 3, 4, kere gidenler bile tekrar yazılıyorlardı ve gidiyorlardı bu haksızlıktı, gidemeyenlerin sırasını alıyorlardı, bunu galiba şimdi uyguluyorlar ama geç kaldılar, sizi bir kez daha kutluyor, kıymetinizi anlıyorum; dilerim bütün Türkiye değerinizi anlar, selam ve saygılarımla Allaha emanet olunuz.



 

 

   Copyright @ Süleyman AteÅŸ