Ölünün ardından yapılması gerekenler nedir? *** Bir cuma vaazı, kurban hükmü
Salı, 20 Eylül 2011 20:24

Ölünün ardından yapılması gerekenler nedir?

Hocam, birer yıl arayla annemi ve babamı kaybettim. Onlara çok uzak bir yerde oturmam ve çalışma hayatım nedeniyle yanlarında fazla bulunamadım. Bundan dolayı çok çok üzülüyorum. Ölülerin arkasından mevlit okutmak, kurban kesip hayır dağıtmak doğru mudur? Ben bir derneğe onlar adına bağışta bulunmak istiyorum. Yapmam gerekenler konusunda beni yönlendirirseniz sevinirim. Saygılar. O. V.

Cevap: Ölünün ardından yapılacak en önemli şey, onun için hayır hasenat yapmak, sadaka vermek, dua etmektir. Mevlit okutmak ibadet değildir. Kur'ân okuyun. Başkasına değil, kendiniz bildiğinizi okuyun. Derneğe yapacağınız bağış, derneğin çeşidine bağlıdır. Nasıl bir dernek, dine hizmet mi ediyor. Yoksa karıştırıyor mu? Eğer iyi niyetli, dine hizmet eden bir dernekse bağış yapın.


Bir cuma vaazı, kurban hükmü

Sayın hocam; işim gereği İstanbul un neresinde olursam Cuma günü orada namaz kılmaya çalışırım. Bugün, İstanbul Yenibosna Aksa camiindeydim. İmam kurban konulu vaazında Hz. Peygamber'in, hicretin ikinci yılından itibaren her yıl kurban kestiğini ve ölümünden sonra da Hz. Ali’ye, kendisi için her yıl kurban kesmesini vasiyet etmiş olduğunu söyledi. Bu doğru mudur? Ölüler için kurban kesilir mi?

Bir de kurban kesme gücü olup da kesmeyenlerin bir hadiste bizim camilerimize ibadethanelerimize yaklaşmasın gibi bir konudan bahsetti hoca.

Hanefilere göre kurban kesmenin vacip diğer mezheplere göre sünnet olduğunu duyuyoruz.

Bu takdirde Hanefiler veya diğer mezheplerden biri yanlış mı yapıyor? Mezhepler Hz. Peygamber’den sonra oluştuğuna göre Kur’ân’a göre kurbanın hükmü nedir? Ben orta halli bir çalışanım. Biraz da borcum var. Borç alarak kurban kesebilir bu borcu daha sonraki dönemlerde ödeyebilirim.

Kolay dinimizi bu kadar çetrefilli hale getirenler yüzünden gerektiği gibi yaşayamadığımızı, ayrıntılarda boğulduğumuzu düşünüyorum.

Sayın hocam Allah rızası için beni aydınlatın lütfen. Saygılarımla. Hamdi ÖKSÜZ

Cevap: İmamın söyledikleri doğru değil. Peygamberimiz her yıl kurban kesmedi, hacda kurban kesti. Ali’ye de kendisi adına kurban kesmeyi öğütlemedi, Ali de her yıl kurban kesmedi. bu yalanları uydurup insanlardan rant sağlamaya çalışıyorlar. Kurban kesen keser. Hz. İbrahim'in sünnetidir. Ama herkesin kurban kesmesi gerekmez. Sünnettir, kesen sevap alır, kesmeyen günahkâr olmaz.

 

 

   Copyright @ Süleyman AteÅŸ