KAVRAMLARIN ZITLIĞI PRENSİBİ *** ÖLENİN VASİYETİYLE VEKÂLETEN HACCA GİDİLİR Mİ? *** ADAK FORMUNDA DUA
Pazar, 25 Ekim 2015 00:00

KAVRAMLARIN ZITLIĞI PRENSİBİ

Hocam iyi günler dilerim. Size bir sorum olacak. Biliyoruz ki adaletin zıttı zulüm; şirkin zıttı tevhid. Hakkın zıttı var mı varsa nedir? Teşekkürler.

Cevap: Evet hakkın zıttı batıldır. Ezelden beri hep hak ile batıl mücadelesi sürmektedir. Kur'ân şöyle buyurur: "De ki: Hak geldi, bâtıl gitti; zaten bâtıl yok olmağa mahkûm­dur." (İsra: 81)

 


 

ÖLENİN VASİYETİYLE VEKÂLETEN HACCA GİDİLİR Mİ?

Ölmüş bir anne veya babanın vasiyetiyle vekil olarak hacca gidilir mi? Hacı olunuyor mu, yoksa günahları mı hafifliyor hocam çok sağ olun.

Cevap: Eğer vasiyet eden, bunun için para bırakmış ise hacca gidilir. Ama böyle bir para bırakmamış ise varislerin onun yerine hac yapması gerekmez.


 

 

ADAK FORMUNDA DUA

 

Selamünaleyküm hocam benim bir sorum olacaktı size zorda kaldığın zaman şöyle dua edebilir misin? Allahım eğer bu durumdan kurtulursam 50 rekat namaz kılacağım. Ben bazen böyle dua ediyorum, bilmiyorum yanlış mı yapıyorum? İçimde hep bir şüphe kalıyor.

 

Cevap: Kızım yaptığın bu dua, aslında adak formunda bir duadır. Eğer istediğin olursa elli rek'at namaz kılman gerekir. Ama olmazsa bir şey yapman gerekmez.