ÖRTÜNMEK VE TAKVA
Perşembe, 08 Ekim 2015 00:00

ÖRTÜNMEK VE TAKVA

Değerli Hocam; Ben 39 yaşında bir bayanım.Tarih öğretmeniyim. Bugün okulumuzda öğretmen arkadaşlar arasında bir tartışma yaşadık. Ben de bişeyler söyledim fakat kim ne kadar doğru söyledi bilemiyorum. Sorularımıza cevap verirseniz bizleri gerçekten çok aydınlatacaksınız.

1- Örtünmek ibadet midir?

2- Örtünmenin tam bir şekli var mıdır?

3- Takva ile örtünmek arasında bir ilişki var mıdır varsa nasıldır?

4-Çarşaf giyen bir kadın normal bir örtülü bayana göre takva da daha mı üstündür?

Sayın Hocam, daha önce de size sorular sordum ve beni aydınlattınız.Bugünkü tartışmamızda dediğim gibi bende bişeyler söyledim ama yanlış konuşmaktan korktuğum için size danışıyorum.Umarım bu sefer de bizleri aydınlatırsınız. Sevgi ve saygıyla...

Cevap: İbadet Allah(a kulluk demektir. Allah'ın buyrukları doğrultusunda yaşamak, O'nun emirlerini uygulamak Allah(a kulluğun gereğidir. Nur Suresinin 31-32. âyetlerinde kadınların, başörtülerini üstlerine almaları emredilmektedir. Bu anlamıyla başı örtmek, Allah'ın buyruğuna uymak olduğundan ibadet (kulluk) sayılır. İbadet deyince ille namaz kılmak, zikretmek hatıra gelmemeli. İlahi buyruklara uymak da ibadettir.

Örtünmenin şekli saçları ve boynu, göğüsleri kapatmaktır. Kadının yüzü, elleri, ayakları hariç bütün bedeni örtünme uzvudur. Önemli olan emredilen yerleri örtmektir. Ne ile örtülürse örtülsün fark etmez.

Takva, Allah'ın yasakları dışına çıkmaktan sakınmak, dinin kurallarına tam anlamıyla uymaktır. Namaz kılmak nasıl takvanın bir gereği ise kadınların örtünmesi de takvanın gereğidir. Örtünen niçin örtünür? Allah'ın emrini yerine getirmek için. Allah'ın emrini yerine getirmek takvadır.

Çarşaf giymek artı bir değer katmaz. Önemli olan örtünmektir. Çarşaf şart değildir. Şart olan örtünmedir. Örtünme giysisi belirlenmiş değildir.

Benim kanaatime göre dini böyle ayrıntılara boğmanın hiçbir anlamı yoktur. Din gönül işidir. Gönlünde Allah sevgisi olmayan insan birbiri üstüne bin çarşaf giyse bir değeri yoktur. Örtünmenin asıl amacı, yabancı erkeklerde şehvet hislerini kamçılamamaktır. Yoksa kadın evinde babasının, kardeşlerinin, nikâh düşmeyen erkeklerin yanında örtünmekle yükümlü değildir.

İlahi huzurda çarşaf değil, kalbi selim (tertemiz kalb) isterler hanımefendi.

Bugün Avrupa'da çarşaf giymek, dikkatleri daha çok celbetmek olur. Öylelerine öcü gibi bakarlar. Bu da insanları İslâm'dan soğutur. Ne gerek var dikkat çekmeğe. Normal başörtüsü yeterlidir. Acayip kıyafetlere bürünmenin hiçbir anlamı yoktur. O tür kıyafetlerle dolaşanlar kendilerini Allah katında daha makbul sayarlar ama bu onların hayalleridir. Kimin daha makbul olduğunu sadece Allah bilir. Hele yaptığı işten dolayı kendini üstün görmek kişinin kendisine tapması demek olur. Bu da son derece kötü bir şeydir.

Peygamberimiz gönlünü göstererek üç kez "Dikkat edin takva buradadır" diyerek gönül temizliğinin önemine dikkat çekmiştir.

Okurumun cevabı

Çok teşekkür ederim hocam..Hemen cevapladınız sorularımızı...Allah sizden razı olsun...Ben örtülü bir bayan değilim. Giyimimle veya dış görünüşümle hiç bir erkeğin dikkatini çekmeyecek sadelikte ve mümkün olduğunca tevazu içinde giyinmeye gayret ediyorum..Namazımı kılıyor ,ve sürekli Allah'ın rızasını gözetmeye çalışıyorum. Tabi inşallah Allah kabul eder.Ancak örtü konusundaki eksikliğimden dolayı önemli bir ibadeti yerine getiremediğimi ve takva yolunda geride olacağımı düşünüyorum. Sizin dediğinizi daha doğrusu peygamberimizin hadisini anlıyorum 'Gönül meselesi'...Ama yine de içim buruk...Ve işin garibi ben 35 yaşında namaza başlayan, dine yönelen ,neden Müslüman olduğumu anlamaya çalışan bir insanım.( Bu konuda sizin bir çok kitabınızı özellikle Kuran-ı Kerim tefsirini okuyorum) Çok sevdiğim ailem ve çevrem Müslüman'ım dese de namaza ve birçok ibadete uzak...hepsinden önemlisi örtünmemi eşim kabul etmez...Eşimin karşısına çıkıp bunu yapmak neredeyse onu kaybetmek!!

Bu durumda ne yapmam lazım?... Bilmiyorum.

Bu akşam yazdıklarım sorudan ziyade çok sevdiğim bir hocamla duygularımı paylaşmak gibi oldu...

Teşekkür ederim. İyi ki varsınız iyi ki Rabbim bana sizi tanıma şansı verdi... Hürmetle...