BAYRAMINIZ KUTLU OLSUN (2)
Cuma, 25 Eylül 2015 00:00

BAYRAMINIZ KUTLU OLSUN (2)

(...dünden devam)

Kurbanın Eti

Kurbanın etini üçe ayırmak, bir bölümünü evine bırakıp bir kısmını fakîrlere, bir kısmını da eşe dosta dağıtmak daha uygundur. Kurbanın etini, derisini tamamen sadaka vermek de caizdir, hattâ daha makbuldür. Ancak kurbanın etinden bir parça yemek sünnettir.

Kurban Kesilecek Hayvanlar

Deve, sığır, koyun ve keçidir. Bunların erkeği de dişisi de kurban edilebilir. Tavuk, horoz ve eti yenilen vahşi hayvanlar kurban edilemez. Devenin beş seneliği, sığırın (öküz-inek-manda) iki seneliği koyun-keçinin bir seneliği kurban kesilebilir. Koyunun gösterişli olan altı aylığı da kurban edilebilir.

Bir koç veya teke ne kadar cüsseli olursa olsun ancak bir kişiye kurban olabilir. Sığırı yedi kişi, deveyi on kişi ortaklaşa kurban kesebilirler.

Kurban Nasıl Kesilir?

Kurbanı bizzat sahibinin kesmesi mendubdur. Kendisi kesemezse başkası­na kestirir. Başkasına kestirecek ise kesen kimseyi kendi yerine vekîl edip ba­şında bulunması müstehabdır. Kurbanı keserken hayvana eziyet etmemeli, kesme yerine incitmeden götürmelidir. Kesmeden önce hayvana su vermek müstehabdır. Keserken keskin bıçak kullanmak lâzımdır. Hayvanı yatırıp hazırladıktan sonra "Henüz elini hayvanın boğazına dokundurmadan:

"Veccehtu vechiye lillezî fatara's-semâvâti ve'l-arda ha­nîfen vemâ ene mine'l-muşrikîn. İnne salâtî ve nusukî ve mah­yâye ve memâtî lillâhi rabbi'l-âlemîn la şerike leh ve bizâlike umirtu ve ene evvelu'l-muslimîn. Allahumme tekab-bel minnî kemâ takabbelte min İbrâhîme halîlike ve Muhammed'in habîbike

"(Yüzümü gökleri ve yeri yaratan Allah'a, O'nun birliğine inanarak çevir­dim. Ben müşriklerden değilim. Benim namazım, ibâdetim, hayâtım ve ölümüm hep âlemlerin Rabbi Allah içindir. O'nun ortağı yoktur. Bana böyle emrolundu ve ben (Allah'a) teslim olanların ilkiyim. Allah'ım, dostun İbrahim'den, sevgilin Muhammed'­den kabul buyurduğun gibi benden de kabul buyur) diye duâ et­meli ve:

"Bismillah! Allâhu ekber Allâhu ekber Allâhu ekber lâilâhe illâllahu vallâhu ekber Allâhu ekber ve lillâhi'l-hamd. Bismillah! Allâhu ekber" deyip artık hiçbir şey konuşmadan hemen kesmelidir.

Kredi kartı ile kurban alınır mı?

Kurbanı kredi kartı ile almakla, nakit para ile almak arasında bir fark yoktur. Ama burada faiz düşünülürse, bu zamanda zaten faizsiz işlem mi var? Kaldı ki kısa zamanda ödenmesi durumunda faiz de işletilmiyor bildiğim kadarıyla. Bütün memurların aldıkları maaş faiz sistemiyle temin edilmiyor mu?

Ama takva açısından düşünürseniz elbette nakit para ile almak daha uygundur. Allah'a ulaşacak olan kurbanın eti ve kanı değil, gönül bağlılığıdır. Allah kabul eylesin.

Teşrik tekbirleri:

Kurban bayramı münasebetiyle namaz kılanların uyması gereken bir hususa da dikkati çekmek isterim. Bu da Teşrik Tek­bîrleridir.

Kurban bayramında, Arefe günü sabah namazının sonundan Bayramın dör­düncü günü ikindi namazının sonuna kadar her farz namazda selâmdan sonra bir defa tekbîr getirmek vâcibdir. İmâm-ı A'zam'a göre tekbîr, şehirlerde oturanların cemâatle kıldıkları namazlarda vâcibdir. Ama bu şart yalnız İmam'a göredir. İki talebesine göre, bu müddet içinde kim olursa olsun ve nerede kılarsa kılsın, köylü, şehirli, münferid ve cemâat herkes tekbîr getirecektir. Fetva, bu görüşe göredir. Tekbîr şudur:

"Allâhu ekber Allâhu ekber lâilâhe illâllâhu vallâhu ekber Allâhu ekber ve lillâhi'l-hamd."

Bayramınızı kutluyor, milletçe huzur ve neş'e dolu günlere kavuşmayı Cenabı Mevlâ'dan temenni ve niyaz ediyorum.

(devamı yarın..)