BİR SÖZ İLE BOŞAMA OLMAZ *** RİC’Î (DÖNÜŞÜMLÜ) TALAK
Salı, 22 Eylül 2015 00:00

BİR SÖZ İLE BOŞAMA OLMAZ

Selamünaleyküm Hocam, ben üç kere farklı zamanlarda tartışmalarımızda boşanmak niyetiyle eşime kinayeli denen sözler söyledim (ayrılmak istiyorum, bu evlilik yürümeyecek, babanın evine gidebilirsin, vb) ama her defasında çok kısa süre içinde tekrar barışarak evliliğimize devam ettik, kimseye bir şeyden bahsetmedik. Asla "seni boşadım, boşol" gibi kesin talak sözleri sarf etmedim, çünkü bu durumda kesin olarak nikâhın biteceğini biliyorum. İlk dini nikâhtan sonra hiçbir dini nikâh yapmadık. Ben kinayeli sözlerin bain talak olduğunu bilmiyordum, bilsem asla bu sözleri de kullanmazdım. Şu anda ikimiz de evliliğimizden razıyız, ama yukarıdaki durumdan dolayı artık bizim için geri dönüşü olmayan süreç gerçekleşti mi, yani bizim kesin olarak resmi nikâhı da bitirerek bir araya gelmememiz mi gerekir? Yeniden dini nikâh yapmamız gerekir mi? Saygılarımla...

Cevap: Kaç kez yazdım. Kur'ân'a göre boşama açık sözle ve ancak üç ay içinde tamamlanır. Her ayda bir talak (boşama) verilir. Kur'ân'da kinayeli boşama diye bir şey yoktur. Hz. Peygamberin, bir ağızdan ve bir mecliste hangi lafızla söylenirse söylensin kesin boşama olmayacağını, karısını bir sözle üç kez boşayan Abdullah ibn Ömer'e "Benim hayatımda Allah'ın Kitabı ile mi oynanıyor!" diyerek böyle bir boşamayı kabul etmediğini kaynaklar yazmaktadır. Kinayeli boşama gibi, bir defada üç boşama gibi görüşler sonradan dini zorlaştırmak, dinin sadeliğini bozmak için uğraşan kuralcı fıkıhçıların işidir. Kinayeli boşama gibi fıkıhçı kurallarına inanmak değil, inanmamak gerekir. Böyle bir şeyi kabul etmeyen Müslüman dinden çıkmaz, tam tersine dinin ruhuna bağlı kalmış olur. Vaktiyle bu konuda sorulan sorulara verdiğim cevap aşağıdadır:

 


 

RİC’Î (DÖNÜŞÜMLÜ) TALAK

Kinayeli sözlerle talak, ric’i (dönüşümlü) talak mıdır yoksa bain talak (ebedi ayrılık) mıdır?....

Cevap: Böyle fıkıh kuralları içinde boğulup kalmayı yararsız görüyorum. Kinayeli sözle talak olmaz. Kur'ân nasıl emrediyorsa öyle talak olur. Bunun için Talak Suresinin 1-2. âyetlerini, bir de Bakara Suresinin 228-232. âyetlerini okuyun. Konu açıkça anlaşılır.