LİVÂTANIN CEZÂSI: İKİ EŞCİNSELİN BİR BİNADAN AŞAĞI ATILARAK CEZALANDIRILMASI (2)
Pazar, 20 Eylül 2015 00:00

LİVÂTANIN CEZÂSI: İKİ EŞCİNSELİN BİR BİNADAN AŞAĞI ATILARAK CEZALANDIRILMASI (2)

(...dünden devam)

Gerçi Nesâ'î dışındaki Sünen sahipleri, İkrime yoluyla İbn Abbas'tan: "Lût kavminin işini yapanlara rastlarsanız, fail ve mef'ûlü öldürünüz" (Neylu'l-Evtâr: 7/116-118), sözünü rivayet etmişlerdir ama Nesâ'î bu hadîsi münker görmüştür. İbn Mâce bu hadîsi Ebu Hüreyre'den rivayet etmiş ise de senedi birinciden de zayıftır. Hafız İbn Hacer, Ebu Hüreyre hadîsinin sahîh olmadığını söylemiştir. Hadîsin başka bir varyantında: "Üsttekini de, alttakini de recmedin" denmektedir ki bu da sahîh değildir. Beyhakî'nin: "Erkek erkeğe varırsa ikisi de zina edendir. Kadın kadına varırsa ikisi de zinâ edendir" rivayetinin senedinde Ebu Hâtim'in yalancılıkla suçladığı Muhammed ibn Abdi'r-Rahman vardır. İbnu't-Tullâ', Ahkâmında: "Peygamber(s.a.v.)­in livâta yapanı recmettiği veya onun hakkında bir hüküm verdiği sabit değildir” demiştir.

Bu konudaki görüşleri toplayan Şevkânî şöyle diyor: "İlim sahipleri, mütevatir hadîslere dayanarak livâtanın harâm ve büyük günahlardan; yapanların da mel'ûn olduğu kanısına vardıktan sonra cezâsı konusunda görüş ayrılığına düşmüşlerdir. Bir grup sahâbî, evli olsun, bekâr olsun, livâta yapanın da, yapılanın da öldürüleceği kanısındadır. Şâfiî, Nâsır, Kasim ibn İbrâhîm de bu görüşe varmışlar, görüşlerine de Lûtçunun recmedileceği hakkındaki münker hadîsi delîl getirmişlerdir. Bu görüş sahipleri, öldürmenin nasıllığı hakkında da ihtilâf halindedirler. Hz. Alî'den, bunun kılıç ile öldürülüp sonra yakılacağı rivayet edilmiştir. Ömer ve Osman'a göre bu adam duvarın altına konulup üstüne duvar yıkılarak öldürülür. İbn Abbas'a göre kentin en yüksek binasından baş aşağı atılarak öldürülür (Bu iki rivayet de zayıftır). Kimine göre de recmedilir. Livâta, aynen zina gibidir, cezâları birdir."

Bu görüşleri kaydettikten sonra Şevkânî kendi görüşünü şöyle belirtiyor:

“Muhakkak ki bu rezaleti işleyen kimseye, âleme ibret bir cezâ verilir. Azgınların şehvetini kıracak biçimde işkence edilir. Ebu Hanife'ye ve Şâfiî'den gelen başka bir kavle, Murtazâ ve Müeyyedbillah'a göre Lûtçu, yalnız ta'zîr edilir. Lûtçu hakkındaki delîller özellik, zina hakkındaki delîller ise genellik arz ettiği için bu konuda büyük görüş ayrılıkları vardır..."

İbnu't-Tullâ'ın da belirttiği gibi livâta yapanın öldürüleceği veya recmedileceği hakkındaki hadîslerin hiçbiri sahîh değildir. Zaten sahîh olsaydı, sahâbîlerden, cezâ konusunda bu kadar görüş ayrılığı nakledilmezdi. Bu ihtilâflar, Hz. Peygamber'den sonra sahâbîlerin, onlardan sonra da tâbiîlerin, konu hakkında kendi görüşlerini belirttiklerinden, kimi lûtçunun yakılacağını, kimi kılıçla öldürüleceğini, kimi üstüne duvarın yıkılacağını, kimi yüksek binadan aşağı atılarak öldürüleceğini, kimi de öldürülmeyip ta'zîr edileceğini söylemiştir ki zaten Kur'ân'ın bu konuda açıkça belirttiği cezâ da ta'zîrdir. Onun için Ebû Hanîfe, bir kavle göre Şâfiî de lûtçunun sadece ta'zîr edileceğini söylemiştir. Çünkü Kur'ân: "İçinizden iki erkek fuhuş yaparsa onlara eziyet edin; eğer tevbe eder, uslanırlarsa artık onlardan vazgeçin. Çünkü Allah, tevbeleri çok kabul edendir, çok esirgeyendir" (Nisa suresi -16.ayet) buyurmuştur.

***