ALLAH ADI HAKKINDA *** SIRT ÜSTÜ YATMAKLA KARABASANLAR BASAR MI?
Pazar, 24 Mayıs 2015 00:00

ALLAH ADI HAKKINDA

Hocam saygılar sunarım.....sizin: Allah sözü- Lat ve Uzza putlarından -al-Lat sözcüğünden Araplarca- t harfi kaldırılarak Allah sözcüğü üretildi demenizden sonra inanın üzgünüm. Her gün yüzlerce defa Allah - Allah dediğim halde şimdi söylerken- hep sizin bu sözünüz geliyor aklıma ---- oysa Allah sözcüğünün cenabı hak yaratma eylemine başladığı andan itibaren var olduğu görüşü vardı. Bende Allah yaratıcımızın beynelminel bir ismi olduğu düşüncesi hakimdi.. bende. Saygılar sunarım...

Cevap: Ben bilim adamıyım, her şeyden önce bilime göre yön belirlerim. İlk insan dil mi biliyordu? İnsan dili zamanla geliştirdi. İşte insana bu yetenek verildiği için Rahman Suresinde "İnsanı yarattı ve ona beyanı yani düşüncelerini açıklamayı öğretti." buyurulduğu gibi, Bakara Suresinde de Allah'ın Âdem'e isimleri öğrettiği vurgulanmaktadır. İsimler, dildeki sözcükler demektir. İnsan eşyaya ad vererek konuşmayı geliştirmiştir. İşte bu andan itibaren insan, Allah'ın halifesi olmuştur. Kâinatın yaratıcısını düşünen insan, ona da "Allah" ismini vermiştir. İranlılar Yaratıcıya "Khoda", İngilizler God, Almanlar Gott demişler. Bu Batı dillerindeki bu isimler de aslında Farsçadaki "Khoda"nın Batı dillerine adaptasyonudur. Türkler de o yaratıcıya Tanrı demişlerdir. Allah isminin al-Lat'tan geldiğini söyleyenler yanında al-Lat isminin Allah kelimesinden türetildiğini söyleyenler de vardır. Bu bilimsel bir tartışmadır. Benden önce aynı açıklamayı Muhammed İzzet Derveze de ve ondan önceki müfessirler de yapmışlardır. Bilmem siz bu açıklamadan niçin rahatsız oluyorsunuz ki? Önemli olan söylenen sözle Allah'ı düşünmektir. Allah de, İlâh de, Tanrı de. Hepsi o yaratıcıyı gösteriyor. Yaratıcının kendi katında kelime kalıpları, söz kalıpları olmaz. Böyle şeye ihtiyaç yoktur. Orada her şey soyut manadan ibarettir.


 

SIRT ÜSTÜ YATMAKLA KARABASANLAR BASAR MI?

Öncelikle vaktinizi aldığım için özür dilerim.

Hocam uzun zamandır beni rahatsız eden bir durumdan ötürü size danışmak istedim. yaklaşık bir senedir sırt üstü kesinlikle yatamıyorum. Her yattığımda karabasan çökmesi denen olayla karşılaşıyorum. İstisnasız her sırt üstü yattığımda oluyor. Bir kere oldu, bu gece olmaz diyip sırt üstü yattığımda yine oluyor. Bir gecede 2 defa bile oluyor ve bu duruma bir çözüm bulamadım. Size sormak istedim.

Bu durumun dini bir açıklaması var mıdır acaba? Aynı olayı babaannem de yaşıyormuş. Bana bu durumu söyleyince hemen size gelmek istedim.

Bana bu konuda yardımcı olabilirseniz çok teşekkür ederim hocam. Selamünaleyküm...

Cevap: Böyle bir durumun dini açıklamasını bilmiyorum. Bu psikolojik veya fizyolojik bir sebepten kaynaklanabilir. Siz bunu tıp doktorlarına, psikiyatrlara sormalısınız.