DÖRT REK'ATLI NAMAZLAR, ..İKİŞER REK'AT OLARAK KILINABİLİR Mİ? *** PEYGAMBERİMİZ NAMAZDA HANGİ DUALARI OKURDU?
Perşembe, 14 Mayıs 2015 00:00

DÖRT REK'ATLI NAMAZLAR, MEKKE DÖNEMİNDE OLDUĞU GİBİ İKİŞER REK'AT OLARAK KILINABİLİR Mİ?

Hocam, Peygamberimiz Mekke'de farz namazlarını 2 rekat kılıyorken (Kur'ânı kerimin ilgili âyetine göre) Medine'ye göç etmesinden sonra 4 rekat kıldığı bilgisini, uzunca bir süredir sizin internet sitenizi hergün okuyarak takip ettiğimden dolayı öğrendim. Benim sorum Peygamberimiz Medine'ye hicret ettikten sonra gene de bazen farz namazını 2 rekat kılmış mıdır?Acaba yoğun temposu olan günümüz insanının farz namazını 2 rekat kılmasına imkân olup olmadığı hakkında bizlere her konuda ışık tutan sizin değerli görüşünüz nedir? Bilgi vermenizi istirham eder yüce Allah'tan sağlık ve sıhhatte olmanızı dilerim...

Cevap: Nisa Suresinin 102'nci âyetinden, farz namazların ikişer rek'at olduğu anlaşılır. Nisa Suresi Medine'de inmiş olan surelerin orta grupundan sayılır. İniş tarihi bakımından Bakara 92, Âl-i İmran 94. Ahzab 97. Nisa 98 'nci suredir. Demek ki Medine döneminin ortalarına kadar farz namazlar ikişer rek'at olarak kılınmakta idi. Sonradan Hz. Peygamber'in, öğle ikindi ve yatsı namazlarını dörder rek'at kıldırdığı Hadis Kitaplarında nakledilmektedir. Artık bu konuda içtihadın yeri yoktur. Aslında Kur'ân ile değil, Hz. Peygamber'in kendi ictihadıyla cemaatle kıldırdığı öğle, ikindi ve yatsı namazları dörder rek'at kılınır. Fakat Kur'ân ile emredilmiş olan namazlar yine ikişer rek'at olarak kılınır. Sabah iki, akşam üç ise de bir rek'ati vitir(tek rek'at)dir. Gece namazı da ikişer rek'atlidir.

 

Zamanın şartları, mesai saatleri dolayısıyla vakti dar olanlar, Peygamberimizin içtihadıyla sürekli kıldırdığı için farz olan dört rek'atli namazların sadece farzlarını kılmakla yetinebilirler. Sünnet nafiledir. Nafile ibadetler kulun kendi seçimine bırakılmıştır. Kılan sevap alır, kılmayan günahkâr olmaz. Öğle paydosunda dört rek'atli namaz için dört dakika ayırmak zor değildir. Zorunlu hallerde öğle ile ikindiyi, akşam ile yatsıyı cemederek yani birleştirerek kılmak da mümkündür.

 


 

PEYGAMBERİMİZ NAMAZDA HANGİ DUALARI OKURDU?

Sn hocam; Peygamber Efendimiz namazda hangi duaları okurdu? Kimi kaynaklarda namazda iken dizde oturduğumuzda okuduğumuz duaların (Allahümme salli, Allahümme barik, Ettehiyyatü, Rabbena) sonradan konulduğu söyleniyor. Bu durumda Peygamberimiz dizde iken hangi duaları okurdu? Cevaplarsanız sevinirim. Teşekkürler..

Cevap: Peygamberimizin namazda hangi duaları okuduğunu öğrenmek istiyor­sanız, 15 - 20 liraya kıyarsınız, "Yeni İslâm İlmihali" adlı eserimi alır ve oradan ay­rıntılı olarak öğrenirsiniz.

İsterseniz şu adresten isteyebilirsiniz:

Yeni Ufuklar Neşriyat

Nuhkuyusu Caddesi, No. 267, Bağlarbaşı Üsküdar/İstanbul